пʼятниця, 25 жовтня 2024 20:05

Вижити за кордоном: як і скільки заробляють у Франції прибиральниці з України
6

Після початку повномасштабної війни 4,32 млн українських біженців отримали статус тимчасового захисту в країнах Євросоюзу, за даними статистичної організації ЄС "Євростат" на кінець червня 2024-го.

Левова частина біженців – українки. За кордоном вони зіткнулися із необхідністю шукати роботу. Але без знання мови їм доводиться працювати на важчих і мало оплачуваних посадах.

Героїня нашого матеріалу Надія Зінченко мала досвід роботи прибиральницею у Франції. Про умови і оплату такої праці жінка розповіла Gazeta.ua. Публікуємо її матеріал, написаний від першої особи.

ВАРІАНТИ РОБОТИ

З 16 квітня по 20 серпня 2022 року я з двома дітьми, як біженка жила у селищі Рошфор-дю-Гар на півдні Франції. Фінансової допомоги від держави ледь вистачало на продукти. Тож мені довелось шукати роботу.

Без знання мови можна було працювати на виноградниках, зборі абрикос, прибиральницею. Я попросила місцевих допомогти мені з пошуком підробітку і пенсіонер Патрік Фоту знайшов для мене місце прибиральниці дитячого табору зі зручним графіком роботи: 5 днів на тиждень по 2 год.

Кімната у французькому музеї
Фото: Надія ЗІНЧЕНКО
Родина Самуель і Ту Обін, яка нас приймала
Гранати доспівають на півдні Франції
Авіньйон
Рошфор-дю-Гар

Робота починалася о 17:00. Із француженкою Люсі мили п'ять приміщень з туалетами і спортивну залу. Всього десь до двох тисяч квадратних метрів. Старший по табору у перший день показав нам, де знаходиться візок зі швабрами, ганчірками, засобами для миття, сміттєвими пакетами тощо.

У загальній сумі отримала надбавку за нестабільність

Працювали рівно дві години, до 19.00. Двічі затримувались на півгодини. За це платили додатково.

З мінусів такої роботи - спека півдня Франції. З плюсів - зарплата. У загальній сумі отримала надбавку за нестабільність, компенсацію за оплачувану відпустку і понаднормову роботу. Всього за 10 годин, розподілених протягом п'яти днів - заробила €260,40. Податок із цієї сум склав €81,05. Тож на руки "чистими" видали €179,35 – біля 7174 грн за тиждень.

ВИСОКІ ПОНАДНОРМОВІ ВИПЛАТИ

Додатково у Франції я прибирала приватний будинок мадам Жев'є. Цю роботу мені порадили фахівці з місцевого Центру зайнятості у Рошфор-дю-Гар.

Мала працювати два місяці по три години тричі на тиждень. Мадам завжди пропонувала каву, воду з м'ятним сиропом. Через перекладач розпитувала, як я даватиму собі і дітям раду через війну.

Автор: Надія ЗІНЧЕНКО
  Рошфор-дю-Гар
Рошфор-дю-Гар

Миючі засоби були закуплені дочкою мадам напередодні. Я мала відпрацювати рівно три години. Одного разу прасувала і мій робочий час закінчився. Залишився рукав і спинка блузки. Мадам спокійним тоном сказала мені поставити праску на місце і завершити роботу. Інакше вона мала би оплатити додатковий робочий час. Сума становила би 125% від окладу.

За годину роботи мала приблизно €10

За годину роботи мала приблизно €10. За серпень заробила брутто €86,79. Після сплати податків "чистими" вийшло €45,61.

ХОЛОДНА ВОДА І ГАНЧІРКИ

В Україні робота прибиральниць оцінюється зовсім по-іншому. Зокрема, досвідом роботи в Україні ділиться пані Валентина, яка вже на пенсії. Вона миє сільський будинок культури у центральній Україні на 1,8 тис. "квадратів". Працює 17 років.

Спочатку працювала по сім годин на день і з одним вихідним на тиждень. Оплачувала роботу сільська рада. За один робочий день треба було мити 400 квадратних метрів. У 2007 році ставка прибиральниці була трохи більшою за 300 гривень.

Згодом сільський будинок культури перевели у підпорядкування Районному відділу культури. Робочий день у прибиральниці збільшився до 8 год. Але додався 1 вихідний на тиждень.

Валентина прибирала прибудинкову територію та зал на 600 місць

Валентина прибирала прибудинкову територію та зал на 600 місць. Води у будинку не було, тож носила її з колонки на вулиці. У клубі були швабра, відра, віник. Ганчірки пані Валентина приносила з дому. Раз на рік передбачались премії – 200, 300, 500, 1000 грн.

Із 2021 року оклад для прибиральниці Валентини становин 4800 гривень.

ПРИБИРАННЯ КВАРТИР

Пані Ірина з Києва прибирає квартири. До війни протягом 13 років двічі на тиждень ходила до апартаментів сім'ї на Оболоні.

Господиня квартири багато чого робила сама. Кімнат було сім, бо господарі з'єднали дві квартири в одну. Жили там чоловік, дружина і двоє дітей. Прибирання забирало десь п'ять годин. Оплата становила 600 грн. Здебільшого господарів помешкання вдома не було або господиня перебувала в іншій кімнаті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де найчастіше треба пилососити: п'ять місць, про які забуваємо

СТРАХ ВТРАТИТИ РОБОТУ

Керівниця відділу кадрів одного зі столичних підприємств пані Алла каже, що в Україні також існує погодинна оплата праці. З 1 жовтня 2022 року ця сума становить 40,46 грн.

Умови роботи прибиральниць на кожному підприємстві, особливо – промисловому - чітко прописані. Але часто працівники працюють понаднормово безкоштовно і не обізнані або навмисне не говорять вголос про свої права, бо бояться втратити роботу.

Довідка:

На платіжних відомостях у Франції є зарплата брутто. З валової зарплати працівник робить внески на соціальне забезпечення, Поль Емплуа (Центр зайнятості) та пенсійне забезпечення, як і начальник. Внески працівника вираховуються із валової зарплати, щоб отримати чисту зарплату - гроші, які надходять на рахунок працівника. Ці внески складають 22% від валової зарплати працівника. Для роботодавця ці внески складають 30% від валової зарплати працівника.

Зараз ви читаєте новину «Вижити за кордоном: як і скільки заробляють у Франції прибиральниці з України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути