
Кава відома своїм тонізуючим ефектом, але нещодавнє дослідження виявило її несподівану властивість: вона може знижувати ефективність деяких антибіотиків у боротьбі з кишковими бактеріями.
Про це пише Earth.
До такого висновку дійшла наукова група під керівництвом професорки Ани Ріти Брочадо з Вюрцбурзького університету в Німеччині. Вчені виявили, що кофеїн активує в бактеріях кишкової палички певний ген (Rob), який запускає захисну реакцію. Внаслідок цього бактерії починають блокувати проникнення антибіотиків, таких як ципрофлоксацин, усередину клітини.
Хоча це не робить бактерії повністю стійкими, ефективність ліків знижується. Найнебезпечніше, що такий ефект не виявляється у стандартних тестах на резистентність, отже, реальна дія антибіотика може бути гіршою, ніж здається.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які продукти викликають небезпечний вісцеральний жир: п'ять найшкідливіших
Дослідження також показало, що вплив кофеїну відрізняється залежно від виду бактерій - наприклад, на сальмонелу він не діє так само, як на кишкову паличку. Це пов'язано з відмінностями в роботі білків, що регулюють проникнення речовин у клітину.
Науковці описали цю форму резистентності як "низькорівневу" - вона тимчасова, але може дати бактеріям час, аби вижити та виробити справжню стійкість до антибіотиків.
Ці результати можуть змінити підходи до лікування: у майбутньому лікарі, ймовірно, враховуватимуть дієту пацієнтів, зокрема вживання кави, при призначенні антибіотиків.
Диня не лише смачна, а й доволі корисна. Вона містить багато вітамінів та мінералів, вкрай необхідних для організму.
Наприклад, диню не без підстав називають еліксиром молодості. Вона є багатим джерелом бета-каротину, який допомагає захистити шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету і стимулює вироблення колагену. При регулярному вживанні дині можна позбутися зморшок, підвищити еластичність і пружність шкіри та подарувати їй здоровий рум'янець.
Коментарі