середа, 10 вересня 2025 16:04

Чим мікрозелень відрізняється від звичайної

Чим мікрозелень відрізняється від звичайної
Жменька мікрозелені може дати стільки ж вітамінів, скільки кілька тарілок дорослої зелені Фото: pinterest

Мікрозелень має у кілька разів більшу концентрацію корисних речовин, ніж звичайна зелень.

Вона відрізняється від звичайних овочів і зелені тим, що містить у кілька разів більше вітамінів, антиоксидантів і мінералів.

До того ж мікрозелень має насичений смак і ніжну текстуру, що робить її не лише корисним, а й стильним доповненням до страв.

"Це пророщене насіння, яке збирають у недозрілому стані, коли з'являються перші справжні листочки", - пояснює дієтолог Паркер Лейн.

Зазвичай на це йде лише 2-3 тижні від моменту проростання. Важливо не плутати мікрозелень зі звичайними паростками: у мікрозелені ми їмо лише стебло і листя, а не корінці. Її висота зазвичай становить від 2 до 7 сантиметрів, і вона вражає різноманіттям смаків - від ніжного та солодкуватого до пікантного чи навіть горіхового.

Найпоширеніші види - броколі, капуста кейл, редис, рукола, базилік, буряк, квасоля та навіть соняшник.

Чим корисна мікрозелень

На відміну від дорослих овочів, які розподіляють поживні речовини по всій рослині, мікрозелень концентрує всю силу у перших листках. Тому в ній більше вітамінів С, Е, К, бета-каротину та антиоксидантів. Вона також багата на лютеїн, кальцій, магній, залізо, цинк і калій.

За словами дієтологів, жменька мікрозелені може дати стільки ж вітамінів, скільки кілька тарілок дорослої зелені. Єдина відмінність - у клітковині: її все ж більше у зрілих овочах.

Переваги мікрозелені, якщо їсти регулярно

Сильний імунітет. Високий вміст антиоксидантів знижує рівень запалень і допомагає організму боротися з вільними радикалами. Це зменшує ризик хронічних захворювань, зокрема серцево-судинних недуг, діабету та навіть деяких видів раку.

Здорове серце. Калій у складі мікрозелені допомагає регулювати тиск і ритм серця, а залізо запобігає ризику серцевих проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Максимум смаку і мінімум калорій: яка зелень має бути в раціоні кожного

Кращий обмін речовин. Дослідження показують, що мікрозелень може мати антидіабетичні властивості завдяки високому вмісту рослинних сполук і антиоксидантів.

Захист зору. Лютеїн та зеаксантин у складі мікрозелені знижують ризик вікових захворювань очей.

Краще засвоєння мінералів. Завдяки низькому вмісту фітинової кислоти та оксалатів організм легше отримує залізо, кальцій і цинк.

Чим темніша зелень, тим вона корисніша. Експерти рекомендують вживати шпинат 2-3 рази на тиждень. Бажано не піддавати листовий овоч термічній обробці. Якщо ж у свіжому вигляді ви не бажаєте вживати продукт, то хоча б не варто готувати його довго. Якщо немає шпинату, з'їдайте щодня щось темно-зелене: броколі, капусту кейл, руколу, петрушку, мангольд.

Вся листова зелень позитивно впливає на склад крові та кількість кисню, що надходить до тканин. Вітамін К у її складі запобігає серцево-судинним захворюванням, ламкості кісток і крихкості судин. А ще зелень має високий вміст кальцію. Це допоможе за короткий термін відновити сили.

Зараз ви читаєте новину «Чим мікрозелень відрізняється від звичайної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути