
Те, коли ми їмо може впливати на вагу.
Час сніданку має значення, особливо для людей з певним генетичним типом.
Якщо ваша ДНК "налаштована" на накопичення жиру, пізній сніданок може уповільнювати обмін речовин і сприяти набору зайвих кілограмів. Ранній прийом їжі ж навпаки - може активізувати метаболізм.
Про це свідчать результати науковців Іспанії, які опублікували в журналі Obesity.
Ранній сніданок зменшує ризик ожиріння
Група дослідників спостерігала за майже 1 200 дорослими, які брали участь у програмі зниження ваги.
Середній вік учасників з індексом маси тіла (ІМТ) понад 30 - 41 рік.
За правилами, нікому з них не встановлювали режим харчування - лише контролювали процес.
І саме це дало змогу встановити цікавий зв'язок: ті, хто починав день із пізніх сніданків або загалом їв пізніше, худнули повільніше й частіше після закінчення програми знову набирали вагу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що обов'язково додати до меню в серпні - поради дієтологів
Навіть одна година затримки прийому їжі впливала на результати - змінювався індекс маси тіла та темп схуднення у людей зі стабільною вагою.
Причому такий ефект спостерігався лише серед учасників із генетичною схильністю до ожиріння. Для інших - час прийому їжі не мав вирішального значення.
Науковці наголошують, що це не означає, що всім обов'язково треба снідати о сьомій ранку. Але час харчування не менш важливий, ніж його калорійність чи склад.
І для людей, чиї гени сприяють накопиченню зайвих кілограмів, ранній сніданок може стати не просто корисною звичкою, а справжнім інструментом боротьби за здорову вагу.
Сніданок, обід та вечеря у чітко визначений час може вплинути на процес схуднення. Якщо ви серйозно підійдете до часу приймання їжі, це вплине на те, наскільки людина відчуває голод протягом дня.
Згідно з дослідженнями Університету Мурсії (Іспанія), найкращим часом для сніданку є період між 7:00 - 7:11 ранку. Обідати потрібно в районі 12:30 та 13:00.
Коментарі