четвер, 07 серпня 2025 12:15

Що їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру: перелік дієтологині

Що їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру: перелік дієтологині
Поради дієтологині, що має бути в меню, щоб підтримати зір в цифрову еру Фото: pinterest

Гаджети є одним з головних факторів погіршення зору. Але наші очі старіють швидше через нестачу ключових нутрієнтів.

Дієтологиня Оксана Скиталінська назвала продукти, які корисно їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру.

Продукти, які працюють для ваших очей на клітинному рівні.

Морква = бета-каротин → вітамін А

Вітамін А (ретинол) - незамінний компонент родопсину, світлочутливого пігменту в сітківці.

Без нього - порушується адаптація до темряви та підвищується ризик "курячої сліпоти", поступово погіршується зір.

Шпинат, броколі, зелень = лютеїн і зеаксантин

Ці каротиноїди акумулюються у жовтій плямі сітківки (макулі).

Вони поглинають частину синього світла, знижуючи фотострес і окисне ушкодження фоторецепторів.

Особливо актуально для тих, хто працює за екранами.

Жирна риба = Омега-3 (DHA)

DHA (докозагексаєнова кислота) - структурний компонент фоторецепторів сітківки.

Дефіцит пов'язують із сухістю очей та підвищеним ризиком вікової макулярної дегенерації (ВМД).

Яєчний жовток = лютеїн, холін, цинк

Цинк активує фермент алкогольдегідрогеназу в сітківці, який підтримує антиоксидантну активність вітаміну А.

Холін - захист мієліну та нервової тканини.

Хочете бути здоровими і зрячими - беріться за яйця!:

Цитрусові, ягоди = вітамін С

Вітамін С зміцнює колаген, стимулює його синтез у капілярах ока і є кофактором (активатором) ферментів, що захищають клітини від оксидативного стресу.

Саме цей стрес - один із тригерів пошкодження лінзи (катаракта).

Горіхи, насіння = вітамін Е, селен

Вітамін Е - захист мембран фоторецепторів від перекисного окиснення.

Селен - кофактор глутатіонпероксидази, потужного антиоксиданту.

Вода

Без достатнього зволоження - стоншується сльозова плівка, а з нею і бар'єрна функція ока.

Це шлях до "сухого ока", подразнення, розмитості зору.

Авокадо має неймовірно позитивний вплив на ваше здоров'я. Цей плід є одним із найбільш поживних фруктів на землі. Якщо їсти його щодня, самопочуття покращиться у рази.

В авокадо багато вітамінів групи В, які допомагають боротися з інфекціями, а також вітамінів С та Е, природних антиоксидантів, що запобігають розвитку раку. Крім того, в авокадо містяться антиоксиданти лютеїн та зеаксантин. Вони запобігають розвитку катаракти та дегенерації жовтої плями.

Зараз ви читаєте новину «Що їсти, щоб підтримати зір в цифрову еру: перелік дієтологині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути