
Млинці подають і на свята, і в будні. Але навіть така знайома їжа має свої правила споживання за етикетом.
Щоб не зганьбитися за столом, варто знати, як правильно їсти млинці - з начинкою чи без, руками чи виделкою, з соусом чи окремо.
Розповідаємо, як смакувати млинці красиво й культурно.
Якщо ви перебуваєте в ресторані високого рівня, млинці їдять виключно приборами. Жодних рук, навіть якщо вам подали їх без начинки. Ви акуратно нарізаєте шматочок ножем, підчіплюєте його виделкою, вмочуєте в соус або кладете зверху ложечку ікри. І тільки потім відправляєте до рота. Такий спосіб підходить для будь-якої офіційної обстановки, наприклад, бізнес-сніданків, дипломатичних вечерь, ресторанів високої кухні.
Якщо млинці вже згорнули з начинкою. Наприклад, французькі crêpes, які подають з лимоном і цукром, традиційно їдять виделкою, але без ножа. Або мексиканські тортильї, які заведено загортати руками, але їсти при цьому акуратно, без зайвих рухів.
У нашій традиції, якщо млинець уже поданий у вигляді рулету чи конверта, допустимо взяти його руками, але тільки якщо ситуація неформальна. У ресторані ви все одно скористаєтеся виделкою, але на домашньому сніданку або на дачі цілком можна їсти млинці руками, стежачи лише за тим, щоб начинка не витікала назовні.
Якщо вам подали млинці з медом, рідким варенням або згущеним молоком, їсти руками - не найкраща ідея. Ці продукти липкі, текучі, їх важко утримати в межах страви. Тут без приборів просто не обійтися. Зате якщо млинці густо намазані сиром або горіховою пастою, вони цілком можуть стати "пальчиковою" стравою. У таких випадках етикет не забороняє акуратно згорнути млинець, тримаючи його двома пальцями, і їсти, не використовуючи виделку. Головне - не розмахувати ним у повітрі й не дозволяти начинці падати на скатертину.
Уявіть, що вам подали мініатюрні млинчики з червоною ікрою, укладені стопкою. Розрізати ножем? Брати цілком? Відповідь залежить від їхнього розміру. Якщо такий млинчик легко поміщається в рот, його можна підчепити виделкою та з'їсти одним рухом. Але якщо він занадто великий, ділити його все ж варто, але акуратно, без метушні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Етикет за столом: як їсти салати, щоб не зганьбитись
Не менш цікавий варіант - млинці, які подаються в дорогих ресторанах у складних композиціях. Наприклад, знамениті crêpes Suzette, фламбовані в апельсиновому соусі з лікером. Тут уже не просто поїдання, а справжній ритуал. Їх заведено їсти неквапливо, відрізаючи невеликі шматочки, насолоджуючись соусом і тонкою текстурою тіста. Жодних спроб згорнути або скласти, тільки виделкою та ножем, з повною повагою до страви та її подачі.
В Англії до панкейків іноді подають маленькі ложечки для соусів, щоб можна було додавати солодкі топінги по мірі вживання їжі. У Китаї млинчики з качкою по-пекінськи заведено загортати за допомогою паличок. У цьому є особливий естетичний жест, який підкреслює увагу до деталей.
Головне в млинцевому етикеті - це вміння орієнтуватися в ситуації. На званій вечері млинці їдять так само акуратно, як будь-яку іншу страву, дотримуючись чистоти й естетики рухів.
У ресторані важливо не поспішати, не розкидати шматочки тіста по тарілці та не забруднити руки.
У дружній компанії або за сніданком у бабусі можна дозволити собі більше свободи, але при цьому все одно їсти охайно, не розмазуючи начинку й не дозволяючи млинцям розповзатися по тарілці.
Офісний етикет це не простопитання поваги до інших людей. Особливо, коли йдеться про офісний обід.
Для тих, хто роками харчувався хаотично і наодинці, правила щодо поводження з їжею в офісі варто освіжити в пам'яті.
Коментарі