Ексклюзиви
понеділок, 26 травня 2025 12:03

Кава по-віденськи: рецепт напою, для якого не знадобиться кавомашина

Кава по-віденськи: рецепт напою, для якого не знадобиться кавомашина
Кава по-віденськи від Євгена Клопотенка: рецепт Фото: klopotenko

Кава по-віденськи - вишуканий напій, який без проблем можна приготувати в домашніх умовах.

Навіть якщо у вас немає кавомашини, ви легко відтворите класичний рецепт.

"Обирайте зерна, що більше вам подобаються: кава арабіка, робуста чи звичний купаж - для цього напою підійде будь-що. Але бажано, щоб робусти у купажі було не більше 30%", - радить кулінар Євген Клопотенко.

Кава по-віденськи: історія

Кава по-віденськи - це класичний європейський кавовий напій, який походить з Австрії, зокрема з Відня, і має довгу історію, пов'язану з кавовою культурою цього міста. Напій коріннями сягає XVII столітті, коли після невдалої облоги Відня османами у 1683 році місто отримало доступ до кавових зерен, залишених турками. За легендою, першу кав'ярню у Відні відкрив шпигун Юрій-Франц Кульчицький, який і започаткував традицію додавати до кави молоко та цукор - з часом це трансформувалося у варіант з вершками, відомий сьогодні як кава по-віденськи.

Класичний рецепт

Основа кави по-віденськи - це еспресо (інколи подвійний чи навіть потрійний) та збиті вершки. Якщо ви хочете наблизитися до традиційного рецепта, зробіть каву у турці та додайте до неї збиті власноруч вершки. За смаком та властивостями збиті вершки замінюють у напої молоко та цукор, тож напій виходить доволі міцним, але солодким. Найкраще брати вершки жирністю 30-35% та збивати їх вручну - це передбачає класичний рецепт. Для домашнього використання зручно брати звичайні аерозольні збиті вершки, я робив саме так. Але маю сказати вам, що це моветон у кавовому світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуємо улюблений напій мільйонів у гейзерній кавоварці: основні секрети

Подача кави по-віденськи

У сучасному світі каву по-віденськи подають по-різному. Як правило, це велика прозора чашка, яку попередньо варто підігріти. Кава займає менше половини від площі горнятка, а все інше - вершки, що створюють таку собі вершкову шапочку. Перед подачею її можна прикрасити тертим шоколадом або корицею. Інколи в закладах до кави по-віденськи додають шматочок чорного шоколаду.

Каву по-віденськи

Інгредієнти

14-18 г кавових зерен

аерозольні збиті вершки

ваніль за бажанням

кориця для декору

Як приготувати

Змеліть 14-18 г кавових зерен та приготуйте порцію кави (еспресо або подвійний еспресо) зручним для вас способом.

Для приготування кави по-віденськи зазвичай використовують середній або дрібний помел, залежно від способу заварювання. Середній помел ідеальний для приготування у френч-пресі або в турці. Дрібний помел підходить, якщо заварюєте в турці або використовуєте гейзерну кавоварку.

Налийте каву у чашку, в якій будете подавати напій. Зверху викладіть збиті вершки. За бажанням можна прикрасити їх меленою корицею, а в саму каву додати дрібку ваніліну. Подавайте негайно.

Кава кортадо незаслужено довго перебуває в тіні популярних лате та капучіно. Іспанський кортадо демонструє ідеальний баланс молока та міцного еспресо, він дарує заряд енергії та ніжну, шовковисту текстуру.

Це ідеальний напій для тих, кому класичне еспресо здається занадто різким на смак, в той час, як лате видається занадто молочним. Готується надзвичайно просто, тож спробуйте.

Зараз ви читаєте новину «Кава по-віденськи: рецепт напою, для якого не знадобиться кавомашина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути