понеділок, 14 вересня 2015 07:25

"Що довше бульби в землі, то більше набирають хвороб"

Автор: ФОТО З САЙТА www.yunews.com.ua
  Кольорові сорти картоплі за смаком і поживністю посідають перше місці з-поміж усіх. Найкорисніші — української селекції
Кольорові сорти картоплі за смаком і поживністю посідають перше місці з-поміж усіх. Найкорисніші — української селекції

— Викопала ­картоплю на місяць раніше. До 1 серпня зібрали й пізні, й середні сорти. Ботва стояла зелена, як рута. Не чекайте, доки висохне, — каже Тетяна Васильєва, голова Хмельницького клубу дачників "Черешня". — Що довше бульби в землі, то більше набирають хвороб.

Радить раніше садити і вже зараз закуповувати насіння.

— Продаємо насіннєву з 1 квітня. А в кінці лютого на Півдні вже садять. ­Зараз неврожай по всій Україні, бараболя вироджується. Треба брати сорти північних регіонів високої репродукції. До весни така точно подорожчає. Для сім'ї добре купувати по два ранні, середні й пізні сорти. На півдні — тільки ранні й середні. Тримати окремо від своїх, щоб не набралися хвороб. Складаю з осені в мішки й перевертаю під навісом, щоб позеленилася. За місяць до посадки, 8 березня, пророщую на підвіконні чи в літній кухні. Саджу вже пророщену. У нас, на Поділлі, весь березень були морози. На Кіровоградщину приїхали 9 березня, а там у сарафанах садять вовсю. Це залежить від регіону. Вирахуйте і посадіть на три тижні — місяць раніше. Так само раніше зберете.

40 років займається картоплею. Випробовує нові сорти.

— В Україні це — хліб номер два. Має бути смачна, врожайна й не хворіти. Раз на п'ять років міняйте сорти, щоб збирати по 500–600 кіло з сотки. Бо наберуть вірусів із землі. Якщо сорт не елітний, то вироджується. Польський Тайфун п'ять років радував українців, але втомився. Врожайність впала. Слов'янку і Белла Росу теж пора на пенсію відправляти. Слов'янка — дуже врожайна, але, як кажуть, для свиней. Тверда і глевка — зуби застряють. Продав кіло — давай в нагрузку каністру олії.

Ми беремо висококрохмальні сорти, щоб з'їв картоплину — і наситився. Чернігівський селекціонер Олег Онищенко спеціально для дачників розробив Панянку, Ажур, Форсаж, Красуню, Чернігівський сувенір. Це п'ятірка найсмачніших і врожайних сортів української селекції. Не хворіє, не гниє, стійка до раку й парші. Має неймовірну кількість крохмалю. Дає врожай один до 20. Зі 100 кіло збирають 2 тонни. Суперелітні Панянка й Ажур нам дали один до 30. Кілограм посадили — два півторашних відра взяли. З елітних отримаєте один до 25. Шорстка шкірка, яйцевидні бульби по 150–200 грамів. Немає дрібних, по шість-вісім однакових у корчі, не видно очків. Дуже добре повели себе в жарі. Рік був важкий, температура ґрунту — плюс 64 градуси. Голландці попеклися, як печені яєчка. Наші, німці і французи витримали.

З ранніх сортів раджу купувати французькі й німецькі. Шкода, українські селекціонери не займаються надранніми, як-от Рив'єра. Добрі французькі червоні — Деліс, Ред Сонні. В середині липня вже готові. Годяться для фермерів і промислових посадок — товарний вид, нема дрібних бульб. Схожі на Белла Росу. Німецькі червоні Сімплі Ред і Естел гарно себе показали.

Голландські сорти хороші, але хочуть поливу. Можуть дати 38 бульбок із корча, і всі — як вишеньки. Викопали корінь і нема що збирати. Мають потенціал до 800 кіло з сотки, але не для сільського виробника. Бо не має змоги по вісім разів бризкати, годувати й робити крапельний полив. Великі корпорації садять на чипси, крохмаль, спирт. Натикають міндобрив, то дає врожай. Але їсти їх неможливо. А українські ростуть собі й ростуть.

Фіолетова картопля корисна діабетикам

Що пізніший сорт, то більше крохмалю, каже Тетяна Васильєва. Це головний показник якості. У лабораторіях досліджує картоплю на вміст крохмалю і вітамінів.

— У ранніх інша задача — щоб з'їли й забули. Це для літа і початку осені. Потім іде важка артилерія. У голландських сортах крохмалю 15–16 відсотків. Найбільше в українських — 18–20. Цього року в усіх сортів було 26–27, бо засуха велика. Висококрохмальна — картопля з кольоровою м'якоттю. Ми варили в мундирах і чищеною. Смак — казковий. Сорти Червона українська, фіолетова Екзотика. Але треба пересилити психологічний бар'єр. Бо й суп фіолетовий виходить, тарілку довго відмивати. Але за складом — дуже корисна для дітей і діабетиків. Має багато антиоксидантів. Вітаміну С — до 5 відсотків. Зазвичай у картоплі один-два проценти. Крохмалю — 23–24. Це дуже багато. Врожайність — 250–300 кіло з сотки. Не тонна, але такі смачні й корисні, що їм можна це простити.

Зараз ви читаєте новину «"Що довше бульби в землі, то більше набирають хвороб"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути