
— Літо проводжаю збиранням квасолі. Зазвичай це кінець серпня. Раніше її мало вирощувала, а це щороку додаю нові сорти. Сію крупні — на борщ, вони м'які і легко розварюються, та дрібніші, але з твердішою оболонкою — на консервування, — каже 46-річна Олена Кулініч із селища Драбів на Черкащині.
За терміном дозрівання сорти діляться на ранньостиглі — до 65 днів, середні — 75–85 днів, пізні — 100 днів.
— Квасолю стало вигідно вирощувати. Приїжджає машина і скуповує. Нею можна наїстися не гірше, ніж картоплею, але робити біля неї треба менше. Посадила, трохи просапала, щоб не було лісу з бур'яну, і потім зібрала.
Ґрунт під квасолю готують з осені. Розсипають 4 кг компосту на 1 кв. м землі і перекопують, або фосфорні добрива — 40 г на 1 кв. м.
— Головне — не переборщити з мінеральними добривами, що містять азот. Від них рослина активно жене кущ, а не закладає плоди. Квасолі не вродить, якщо у землі не буде кальцію, тому під осіннє перекопування треба внести вапно або гіпс.
Насіння на 15 хв. кладе у розчин марганцівки. Розводить в 1 л води 10 г. Промиває і просушує. Робить рядки на відстані 40 см, кладе квасолини на глибину 5 см, між ними — 20 см.
— Квасолю щороку сію одночасно з огірками. Вони люблять однакову температуру.
Кращі попередники для неї — огірки, томати, картопля. На одному й тому ж місці не можна висівати раніше, ніж через три роки.
Рослину краще підживлювати рідкими, а не сухими добривами. Бо може "згоріти" листя.
— Якщо квасолю посіяти після збирання ранньої капусти, картоплі, салату чи редиски, ґрунт не треба підживлювати.
В'яже стручки в пучки і розвішує на горищі, доки квасолини не висохнуть. Тоді лущить і засипає у 3-літрові банки.
— Мої улюблені сорти — Рожева та Лобіо. Вони врожаєм ще жодного року не підводили.
У Рожевої від сходів до збирання проходить 65–85 днів. У стручку по 7–10 квасолин темно-рожевого кольору. У Лобіо зернини крупні, білі, м'ясисті, тому з них зручно готувати паштет.
— Сорт Пурпурова королева — новий. Стручки виростають до 15 сантиметрів, із пурпурними квасолинами. Головне, що не чіпляються хвороби.
Квасоля Кідні цікава кольором насінин — вони чорні. Після варіння стають рожевими. А в сорту Прето насіння теж чорне, але з білим рубчиком.
— Ну і куди ж без сорту Зіронька, який дозріває за 43 дні. За рік можна зібрати три врожаї квасолі.
Коментарі