середа, 16 жовтня 2024 22:27

Реальний чи ефемерний? Як у світі сприйняли План перемоги України

Реальний чи ефемерний? Як у світі сприйняли План перемоги України
Володимир Зеленський оголошує План перемоги України. У документі п'ять пунктів і три таємні додатки. Фото: Офіс Президента України

Ще не вщухли оплески Володимиру Зеленському у сесійній залі, як на План перемоги відгукнулися у країні-агресорці.

Речник Путіна Дмитро Пєсков назвав План "ефемерним" і припустив - насправді це є "все той же план США "воювати до останнього українця". Натомість "єдиний можливий мирний план - це усвідомлення київським режимом безперспективності своєї політики і необхідності прокинутися", зазначив він.

Блискавичність реакції кремля свідчить про заготовку заздалегідь, а вона, у свою чергу, - або про обізнаність із публічною частиною Плану, або про загальне ігнорування позиції Києва.

"Це (реалізація Плану. - Gazeta.ua) точно не залежить від Росії", - заявив Володимир Зеленський і звернув увагу на необхідність стримувати країну-агресорку неядерними засобами. План також передбачає перенесення військових дій на територію РФ.

При цьому, - Володимир Зеленський наголосив, - ключовим є членство України у НАТО "зараз". "Це питання подальшого, а не теперішнього. Але Путін має побачити, що його геополітичні розрахунки програшні. Росіяни повинні це відчути - що їхній цар програв геополітично", - зазначив президент. Зеленський казав і про економічний тиск на країну-агресорку.

Що думають в ЄС

Логічно очікувати реакції від Альянсу на План перемоги, але, як зазначила народна депутатка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук, найшвидша відповідь може надійти від Євросоюзу. "У якому форматі? Узгодження 35 мільярдів євро (із "заморожених" російських активів за кордоном. - Gazeta.ua)", - припустила вона.

Утім, ЄС може зачекати до 17 жовтня, коли Володимир Зеленський презентуватиме План на засіданні Ради Європи. За його словами, з деталями Плану, у тому числі, - з таємними додатками, ознайомлені зовнішні партнери нашої країни, зокрема - члени НАТО. Вони сприйняли План "дуже практично".

У НАТО, але не зараз

І це підтвердив генсек Альянсу Марк Рютте, котрий на пресконференції у Брюсселі прокоментував План. За його словами, країни-члени Альянсу обговорюють документ. Рютте особливо наголосив, що розглядаються всі можливості його реалізації. Однак щодо ключового "НАТО зараз", генсек Альянсу послався на резолюцію саміту у Вашингтоні від липня 2024 року, де "чітко зазначено про незворотність цього". Конкретної відповіді на запитання, коли буде запрошення України до Альянсу, він не дав: "Я твердо вірю, що Україна увійде до НАТО.Також цілком очевидно, що Росія і Путін не мають права голосу у цьому питанні".

Натомість Рютте анонсував конкретні обговорення підтримки нашої держави у четвер ввечері, 17 жовтня, на зустрічі міністрів оборони країн НАТО з українським колегою Рустемом Умєровим. Головне полягає у незмінності підтримки Заходом нашої країни, на чому наголошував неодноразово Рютте 16 жовтня.

Сигнали з-за океану

Військові питання стануть ключовими і у ході візиту президента США Джо Байдена до Німеччини, де він зустрінеться з президентом Франції, прем'єром Великої Британії та канцлером ФРН. Офіційної реакції на План з Вашингтона на момент написання статті ще не було, але деякі ключові ЗМІ продемонстрували мінорну тональність. Так, у CNN зазначили - Зеленський представив План парламенту тому, що не заручився підтримкою партнерів. The Washington Post зазначає з посиланням на високопоставленого чиновника НАТО: Київ сподівається на рішення про членство в Альянсі до наступного літа, але навряд чи воно буде ухвалене адміністрацію Білого дому, яка ось-ось має піти. "Я не поставлю на це і пляшки пива," - наголосив співрозмовник видання. Водночас він зауважив, що нова президентська команда, можливо, матиме інші підходи щодо цього, однак до стабілізації конфлікту по лінії розмежування про членство в Альянсі Україні годі й думати. План перемоги, котрий презентував Зеленський, скоріш, є закликом до США про підтримку, вважають у The Times.

Політичний сигнал назовні

Хоч би як там було, а План перемоги став політичним сигналом і Путіну, і партнерам, вважає дипломат, екс-посол України у США Валерій Чалий. На його думку, документу бракувало тієї частини, котра описує дії України. "Поки всі заклики - назовні а що ми робимо всередині? Який у нас план економічної, енергетичної стійкості, забезпечення справедливості у суспільстві? Немає уряду єдності. Нічого нового немає. Немає ясності, як бути з діями на території Росії. Це більше пропозиції назовні, перекладання певної відповідальності, особливо у частині "запрошення до НАТО прямо зараз".

Цікаво, що серед "Слуг народу" не заперечують: президент задав нашу рамку для комунікації з західними партнерами, пояснив народний депутат фракції Віталій Безгін. "Дуже важливо, щоб всі представники України дотримувались тут one voice policy" (спільної політики. - Gazeta.ua), - застеріг він.

На пепері План виглядає реалістичним і справедливим, але реалізовувати його буде вкрай важко, принаймні, у короткостроковій перспективі, наголошує політолог-міжнародник Максим Ялі. Особливо перший пункт про членство у НАТО "зараз". "Байден відкидає саму можливість обговорювати це питання як до початку повномасштабного вторгнення РФ до України, так і після. Що вже говорити про Трампа, якщо він переможе на майбутніх виборах у США", - припускає експерт.

Зараз ви читаєте новину «Реальний чи ефемерний? Як у світі сприйняли План перемоги України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути