Кожній вагітній дарують коробку з найнеобхіднішим для матері й дитини
– У Фінляндії всі готелі, ресторани, парки, транспорт передбачені для сімейного відпочинку, – розповідає 28-річна Марія Коваленко зі Львова. Щороку з чоловіком і донькою їздять на кілька тижнів у столицю Гельсінкі. Там живуть чоловікові родичі.
– Фіни всюди беруть дітей. Система освіти – одна з найкращих у світі. Родина може сама обрати школу. Вчителям забороняють дізнаватися соціальний статус батьків учня. Із першого класу дітей знайомлять з їхніми правами. Учень може поскаржитися соціальному працівнику на батьків або вчителів. Шкільна освіта передбачає підготовку до життя: розповідають про знижки у супермаркетах і податки, як знаходити друзів і вести домашнє господарство, чому важливо голосувати на виборах і не кидати сміття на вулиці.
Середня зарплата вчителя – 3600 євро. Школа підписує контракт із ним на рік. У вчителя молодших класів є помічник. Йому платять удвічі менше. 35 відсотків заробітку треба сплатити в державну казну.

Кожній вагітній дарують коробку з найнеобхіднішим для матері й дитини. Можна взяти грошову компенсацію, але таке рідко трапляється. Вартість речей у коробці значно вища – теплі дитячі комбінезони, одяг, пелюшки, шапочки, гігієнічні набори, дитячі книжки та іграшки. Є матрац, тому діти сплять перші місяці в цій коробці. Матері ставлять її на ліжко поряд із собою.
Влітку фіни і заробітчани зі Східної Європи збирають морошку. Це рідкісна і цінна ягода. Росте у Фінляндії, Сибіру та Канаді. З неї виготовляють ліки, вітаміни, додають у десерти й випічку, напої. За кілограм платять від 15 євро. За день можна назбирати 5–6 кіло. Коли закінчується сезон морошки, шукають білі гриби.
Музей природознавства "Луомус" – найцікавіша дитяча розвага в Гельсінкі. На трьох поверхах зібрані експонати флори і фауни. В найбільшому залі відтворена атмосфера африканської ночі – блимають зірки, щось гарчить і кричать птахи.
Заборонені будь-які форми статевої дискримінації. Немає оголошень "Шукаю охоронця" чи "Потрібна перукарка". За законом, на керівних посадах повинно бути порівну чоловіків і жінок. 40 відсотків членів уряду – жінки. Президент – також. Жінок із дітьми повинні першими брати на роботу і останніми – звільняти.
У найвищому маяку Бенгтшер можна переночувати. Дістаються до нього поромом. Туристу залишають запас продуктів і води на три дні.
Церква Темппеліаукіо в скелі – найоригінальніший храм у Північній Європі. 1968-го архітектори брати Суомалайнен задумали помістити культову споруду всередину скелі. У перші роки віряни не відвідували богослужіння й називали церкву "диявольським бункером". Зараз це – найвідвідуваніший храм столиці. Там хороша акустика і добре продумане природне освітлення. Сонячні промені крізь отвори в породі гарно освічують вівтар.
29 жовтня відзначають день сауни. У цей день усі громадські лазні – безкоштовні. На 5,5 мільйона жителів припадає 3,5 мільйона саун. Найбільша в світі діє в Морській академії – у фортеці Суоменліна. Вміщає 200 осіб.
Бізнесмени запрошують іноземних партнерів на переговори у сауну. Вони є у всіх офісних приміщеннях. Пояснюють, що спочатку треба розслабити тіло, а потім приймати важливі рішення. Запрошення в домашню сауну – вияв довіри і дружби.
Більшість людей похилого віку живуть у будинках для пенсіонерів. Діти підписують із закладами контракт. В обмін на пенсію там піклуються про стареньких. Щотижня возять у музеї, театри, парки, водять у басейн, спортзал. Середня пенсія – близько 1200 євро.
80 відсотків фінів купують хоча б одну книжку на рік. Щороку видають понад 45 тисяч новинок.

Лосося готують десятками способів. Запікають на грилі, варять суп, начиняють пироги, нарізають у салати, засолюють, смажать. Навіть дітям вводять у прикорм – із 6 місяців. Фінляндія – друга після Норвегії країна за обсягом постачаня форелі й лосося в Європу.
У Парку фантазії Вейо Рьонккьонена – 500 скульптур, що зображують людей за різними заняттями. Всі усміхаються, оголюючи людські зуби. Їх митець купував у дантистів. Створював парк понад 40 років.
В окрузі Інарі в національному парку Лемменйокі видобувають золотий пісок. 10-денна ліцензія коштує 300 євро. Здавати скарби треба у Фінляндії. Вивозити за межі країни заборонено. Приладдя для видобутку піску потягне ще на 40–80 євро. Всю суму можна окупити за чотири-п'ять днів – якщо пощастить.
Фінський Дід Мороз – Йоулупуккі – живе в Лапландії. До його села з містечка Рованіємі можна доїхати за півгодини автобусом. У передноворічний сезон усі готелі навкруги зайняті, ціни зростають удвічі. Кава коштує 5 євро, відправити листівку – 6.
Туристам пропонують покерувати собачою упряжкою за 50 євро. Шість лайок можуть розігнатися до 40 кілометрів на годину. Так само можна замовити упряжку з північних оленів. Вони біжать не швидко – за півторагодинну поїздку можна змерзнути.
П'ять страв фінської кухні
1. Молочний суп із різними видами риби калакейтто – обов'язково має бути на весільному столі та під час великих свят. Три-чотири рибини без кісток тушкують у рідких вершках і спеціях. Суп їдять наступного дня – він має настоятися.
2. Мяммі – традиційний великодній десерт. Кашу з житніх солоду і борошна печуть у печі при низькій температурі. Подають зі збитими вершками й цукром. Можна купити готові заморожені пироги.

3. М'який кисіль із лісових ягід кііселі подають із молоком або вершками. Найдорожчий – із лісової ягоди морошки. Вона містить найбільше вітамінів і мікроелементів.
4. Правильно приготовлений "сирний хліб" юустолейпя має тягнутися як гума і поскрипувати на зубах. Свіжий сир із коров'ячого молока варять за спеціальним рецептом. Їдять підігрітим із морошковим варенням.
5. Тушковану оленину поронпайсті подають із картопляним пюре і журавлиним соусом. М'ясо готують у великій кількості води і спецій, аби не було жорстким та не мало різкого запаху.
Коментарі