пʼятниця, 19 січня 2024 11:37

Назвали найшкідливішу їжу та звички, що впливають на артерії

Назвали найшкідливішу їжу та звички, що впливають на артерії
Назвали продукти, які впливають на ризик утворення бляшок в артеріях Фото: pinterest

Для підтримки здоров'я серця важливо знижувати ризик утворення бляшок, які можуть закупорювати артерії.

Поява бляшок - один з основних факторів ризику серцево-судинних захворювань, інфаркту та інсульту, пише Parade.

Є кілька причин, чому утворюються бляшки. Великий вплив має куріння, стрес і тривога, малорухливий спосіб життя, ожиріння, високий кров'яний тиск і високий рівень холестерину. Все це фактори ризику утворення бляшок.

Кардіологи розповіли, яка їжа найгірша для артерій. В першу чергу йдеться про смажені страви.

"Найгірша їжа для артерій - це продукти, приготовані на оліях, до яких відносяться майже всі кулінарні масла, за винятком оливкової олії екстра-вірджин і масла авокадо", - пояснює Мері Грін, доктор медицини, кардіолог з Manhattan Cardiology і автор LabFinder.

Навіть ці корисні масла слід використовувати економно і не смажити продукти у фритюрі.

Харлан Крумхольц, доктор медичних наук, професор кардіології Єльської школи медицини, повністю погоджується з нею, стверджуючи, що трансжири, які зазвичай містяться в частково гідрованих оліях і в багатьох оброблених і смажених продуктах, підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Одне з наукових досліджень показало, що на кожні 2% трансжирів в раціоні людини на 23% підвищується ризик серцево-судинних захворювань.

Причина, чому трансжири настільки шкідливі для здоров'я серцево-судинної системи, полягає в тому, що вони підвищують рівень шкідливого холестерину ЛПНЩ і одночасно знижують рівень хорошого холестерину ЛПВЩ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали шість переваг чаю з куркумою: як приготувати золотий напій

Трансжири настільки шкідливі для здоров'я, що управління з контролю за продуктами та ліками заборонило виробникам продуктів харчування використовувати частково гідровані олії. Однак, за словами доктора Гріна, трансжири все одно можуть з'являтися в продуктах, що піддаються надвисокій обробці, і тому краще по можливості уникати упакованих і оброблених продуктів.

Будь-яка їжа, приготована у фритюрі, наприклад, картопля фрі, кільця цибулі, смажені морепродукти та пиріжки, також є джерелом трансжирів. Це одна з причин, чому повітряна фритюрниця стала такою популярною: вона "смажить" їжу повітрям, а не небезпечними маслами.

Якщо ви хочете зберегти свої артерії здоровими, виключіть зі свого раціону смажену їжу.

Є п'ять поширених міфів, які спотворюють реальну картину навколо холестерину, його ролі у вашому здоров'ї.

Насправді, холестерин, який часто описують як жироподібну, воскоподібну речовину, необхідний людському організму.

Він відіграє ключову роль під час розвитку плода, а також входить до складу клітинних мембран і стимулює вироблення найважливіших гормонів.

Однак його надлишок може призвести до закупорки артерій і підвищення ризику серцевих захворювань.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найшкідливішу їжу та звички, що впливають на артерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути