Ексклюзиви
понеділок, 13 червня 2016 17:04

Дієві методи від болю в м'язах після тренажерного залу

Дієві методи від болю в м'язах після тренажерного залу
Фото: vkurse.ua

Заняття спортом має приносити задоволення і моральне розвантаження. Але цього не завжди вдається досягти через ниючий біль в мязах. Він виникає коли організм ще не встиг призвичаїтись до великого навантаження. Після інтенсивних занять не можна розігнути ні рук, ні ніг. Тренері часто кажуть, що якщо болять м'язи після тренування - це добре і є результат старань. Але ж біль у м'язах не є показником ефективності тренінгу.

Причини болю в м'язах після тренування:

біль у м'язах під час тренування і відразу після її завершення

Під час інтенсивного тренування періодично є відчуття сильного печіння в м'язах. Це буває в кінці виконання вправи, коли людина виконує їх на межі, намагаючись добити останні кілька повторів.

Під час інтенсивного силового тренінгу м'язам потрібна велика кількість енергії для виконання роботи. Ця енергія утворюється за допомогою розщеплення глюкози, яка знаходиться в м'язах у вигляді молекул глікогену.

Розщеплення глюкози може відбуватися аеробних способом (з киснем) або без нього (анаеробний спосіб). Під час силового тренування м'яз працює настільки інтенсивно, що кров не встигає постачати до неї достатню кількість кисню. Тому відбувається анаеробний процес розщеплення глюкози. При цій хімічної реакції вивільняється необхідна м'язі енергія. Продуктом розпаду глюкози є та сама молочна кислота. Вона в м'язах накопичується під час тренування, не встигаючи вимиватися кровотоком, і починає дратувати нервові закінчення. Тому і є неприємне печіння і біль. Вони тривають ще кілька годин після тренінгу. Потім кров вимиває молочну кислоту з м'язів, і біль проходить.

Щоб зняти біль в м'язах після тренувань потрібно будь-яким способом посилити кровообіг в м'язі. А для цього його потрібно розслабити. Щоб розслабитися після тренування добре зробити розтяжку, прийняти теплий душ або зробити легкий масаж. Також можна випити кілька склянок води, щоб швидше вивести молочну кислоту з організму.

Біль у м'язах через день після тренування

Відкладений або як його ще називають - запізнілий біль проявляється через добу після закінчення тренінгу. На другу добу він ще посилюється, а потім поступово сходить нанівець. Цей біль набагато неприємніший і болісніший, ніж післятренувальний. Він заважає рухатися і відбиває всяке бажання знову йти на тренування.

Причина виникнення такого болю вже не молочна кислота в м'язах, а мікротравми м'язових волокон, які утворюються при виконанні вправ з високим навантаженням. На м'язових волокнах, скорочуються під навантаженням, утворюються крихітні мікророзриви. Вони не завдають дискомфорту відразу після тренування, але ось через добу починають запалюватися і тоді з'являється біль.

Ще через кілька днів запалення сходить нанівець, і пошкоджена тканина рубцюється. М'яз відповідно збільшується в об'ємі.

Для того, щоб зменшити больовий симптом у разі відкладеної болю, можна застосовувати протизапальні мазі. Також піде на користь невеликий масаж - акуратно розім'яти м'язи.

Прискорити загоєння м'язів допоможе, як не дивно, фізичне навантаження. Вправи поліпшують кровообіг і прискорюють обмін речовин. Тому м'язи відновлюються швидше. Навантаження повинна бути не на наступний же день. Організм має трохи відпочити.

Читайте також: В'єтнамки небезпечно носити довше одної години

Якщо раптом ви зрозуміли, що травмувалися, або навіть тільки запідозрили, що отримали травму, відразу ж закінчуйте заняття. Ні в якому разі не продовжуйте працювати через біль. Варто негайно звернутися до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Дієві методи від болю в м'язах після тренажерного залу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути