
16 червня відзначають День свіжих овочів. Ще одне нагадування як важливо влітку включати до раціону сезонні дари природи.
Огірки, помідори, кабачки, болгарський перець, листя салату - не лише освіжають і дарують легкість, а й забезпечують організм вітамінами, клітковиною та антиоксидантами. Вони сприяють гарному травленню, підтримують водний баланс і заряджають енергією у спекотні дні.
Як саме різні літні овочі впливають на організм і чому їх варто обов'язково включити до раціону влітку, розповіла Gazeta.ua.
Огірки
Майже на 95% складаються з води, тому ідеально зволожують організм у спеку. Вони мають сечогінну дію, допомагають виводити токсини та знижують набряки.
Помідори
Містять лікопін - потужний антиоксидант, який захищає клітини від старіння. Також багаті вітаміном C, корисні для серця та імунітету.
Капуста
Універсальний овоч, який влітку особливо цінується за легкість і користь. Біла, червона, кольрабі чи пекінська - кожен різновид має свої переваги. Капуста багата вітамінами C, K, групи B та клітковиною, покращує травлення, очищує організм і підтримує імунітет.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири продукти, які є основою раціону довгожителів. Що додати в меню
Кабачки
Легкі для травлення, містять клітковину, що покращує роботу кишечника. Кабачки також підтримують рівень цукру в крові та добре впливають на обмін речовин.
Болгарський перець
Чемпіон серед овочів за вмістом вітаміну C. Покращує стан шкіри, зміцнює імунітет і додає яскравості як салатам, так і гарячим стравам.
Молода картопля
Сезонна улюблениця, яка не тільки смачна, а й корисна. У молодій картоплі більше вітаміну C, калію та магнію, ніж у старій. Вона містить менше крохмалю, легше засвоюється і підтримує енергетичний баланс організму. Варена, запечена або тушкована - це ідеальне джерело поживних речовин у літньому раціоні.
Листя салату
Джерело фолієвої кислоти, вітамінів A і K. Сприяє кращому засвоєнню їжі, має легкий заспокійливий ефект і додає свіжості кожному літньому прийому їжі.
Секрет довголіття полягає у збалансованому харчуванні, яке забезпечує організм необхідними поживними речовинами.
Сезонні овочі, фрукти та зелень мають бути невіддільною частиною щоденного меню. У середньому рекомендується вживати близько 400 г овочів і 200 г фруктів на день, бажано у свіжому вигляді.
Коментарі