
Морозиво перед сном може зіпсувати не лише фігуру, а й ваші сни.
Нове дослідження канадських вчених виявило, що лактозна нестерпність та інші харчові чутливості можуть погіршувати якість сну й провокувати нічні жахи, пише earth.
Понад третина учасників опитування серед студентів університету Мак'юена в Едмонтоні зізналися, що страждають на регулярні жахи. Найбільш послідовний зв'язок науковці виявили між нестерпністю лактози та поганими сновидіннями.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їсти солодке і не гладшати: зберігайте рецепт "Снікерса", який не шкодить фігурі
Дослідження, проведене командою Монреальського університету на чолі з Торе Нільсеном, виявило: люди з харчовою чутливістю частіше мають проблеми зі сном, гірше запам'ятовують сни та скаржаться на їхній тривожний зміст. Особливо це стосується споживання молочних продуктів, солодощів і гострої їжі перед сном.
Вчені вважають, що шлунково-кишкові симптоми, спричинені неперетравленою лактозою, можуть трансформуватися у мозкові сигнали, які мозок "перекладає" у вигляді тривожних снів. Результат - нічні пробудження, занепокоєння та порушення циклу глибокого сну.
Хоча лише 5% учасників безпосередньо пов'язували продукти зі змістом своїх снів, дослідники закликають звертати більше уваги на вечірній раціон. Рання вечеря, легкозасвоювані страви та уникнення "ризикованих" інгредієнтів можуть допомогти зменшити нічний дискомфорт.
Сновидіння бувають жахливими і приємними. Але дуже часто люди забувають, що їм наснилось. Так хочеться згадати, а не вдається.
Відомо, що на запам'ятовування снів впливають більшою мірою фази сну і його якість. Як правило, сни, які людина бачить в глибокій фазі - не запам'ятовуються. В цілому, за деякими даними експертів, людина забуває близько 90% своїх сновидінь.
Коментарі