
Марія Стельмах, 48 років, із райцентру Зіньків 10 років заробляє куховарством на сільських бенкетах. Гості на них майже ті самі. Щоб не приїдалися страви, кожного разу готує п'ять нових.
— 15 років працювала шеф-кухарем у столовій, а як закрили, трохи помикалася по кафе. Мамі ювілей був, то готували багато й гостей півсела кликали. То родичі, сусіди, колеги. Вона директором школи працювала. Зібралося душ 100. І якось так пішло все добре, що через місяць мамина сусідка покликала мене за кухарку на день народження доньки наготувати. Потім ті на хрестини, а хтось і на поминки. Це життя.
Готувала за рецептами, що знала. Збирала вирізки з газет, записувала з телевізійних програм.
— Це не зручно. Щось не встигла записати, вже нема на екрані. Прив'язана до часу, а не завжди можу покинути все й сісти перед телевізором. Просила дітей, щоб в інтернеті щось дивилися. Але це таке все, що спочатку треба собі готувати, а потім людям, бо рецептури не точні, не всі продукти ходові. Хто ж це в селі буде начиняти креветками авокадо?
Останній рік готує з газети "Домашня кулінарія". Виходить щомісяця. Має 32 сторінки. Всі кольорові.
— Це дуже зручно — бачиш, яка страва буде на вид, знімки великі, бо газета завбільшки, як розгорнутий зошит. Раніше теж виписувала кулінарні видання, але вони як буклети. Маленькі, літери дрібні. Важко читати, малюнки розмиті. У "Домашній кулінарії" подобається те, що там справді домашні рецепти. Читачі свої присилають, випробувані й з доступних продуктів. Бюджетні, як тепер модно казати, — сміється кухарка.
За кожен рецепт, що надрукували в газеті з фото, читачі отримують по 55 грн. Також поради, що приготувати і як оформити страву, дають досвідчені кухарі великих ресторанів.
— От у нас одне готують, в іншій області щось друге. Я відкрила газету і маю кухню зі всієї України. Є й перші страви, з м'яса, риби, салати. Багато випічки. Рецепти написані у штуках, склянках, ложках. Зручно готувати.
Окрім рецептів, різноманітних порад і секретів досвідчених кухарів та господинь зі всієї України, в газеті "Домашня кулінарія" завжди є статті дієтологів. Вони розповідають про те, які продукти, й чим корисні, як їх поєднувати, щоб зберегти смак, користь і не нашкодити здоров'ю. Окремо номера представляють нові продукти, спеції, які з'являються в магазинах. Поради, як їх використовувати.
Передплатити "Домашню кулінарію" можна з будь-якого місяця на своїй пошті або у свого листоноші за індексом 68339. Вартість за півроку лише 20 грн. Також "Домашню кулінарію" можна передплатити у комплекті з щотижневою газетою "Поради" за індексом 86231.
Коментарі