В Україні дешевшає морква, оскільки на ринку накопичується велика кількість продукції різної якості, а попит залишається млявим.
Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
"Попит на коренеплоди досить стриманий, оскільки на ринок часто надходять овочі середньої або низької якості", - зазначають учасники ринку.
За словами аналітиків, оптові компанії скуповують моркву лише в обсягах, необхідних для поточних продажів. Вони не формують довготривалі запаси. Це впливає на кінцеву вартість продукції та фактично стримує ціни від зростання.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на м'ясо та яйця в Україні зростуть до кінця року - експерт
"Через надлишкову пропозицію фермери змушені коригувати відпускні ціни та зменшувати вартість наявних партій", - пояснили експерти.
Українські виробники наразі реалізують моркву в межах 5-11 грн/кг. Розрив у вартості залежить від якості та величини партій. Середній рівень цін знизився на 21% у порівнянні з минулим тижнем. Ринок наповнений сезонною продукцією різного стану. Попит при цьому лишається недостатнім, що і спричиняє тиск на вартість.
Оптові партії моркви вже продаються на 59% дешевше, ніж у цей же період минулого року.
Ціни на курячі яйця в Україні можуть зрости у грудні на 15-20%. Водночас до кінця листопада значних цінових коливань не відбудеться, повідомив виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко. Використання альтернативних джерел забезпечення електроенергією негативно відображається на собівартості яєць.
Він зауважив, що якщо у листопаді ціни на яйця знижувалися, то вже у грудні вони знову зростуть і повернуться на рівень жовтня.
Найбільше на ціни тиснутиме зростання виробничих витрат птахівників. Карпенко зазначив, що використання генераторів може в подальшому ще більш суттєво підвищити собівартість продукції птахівництва, зокрема курячих яєць.




















Коментарі