вівторок, 15 липня 2025 10:48

Той самий смак з дитинства: як приготувати легендарний "Київський торт" вдома

Той самий смак з дитинства: як приготувати легендарний "Київський торт" вдома
Київський торт: як приготувати легендарний десерт Фото: pinterest

"Київський торт" - це більше, ніж просто десерт. Це смак дитинства, символ свята і гастрономічна легенда Києва, знайома кожному українцю.

Його ніжні білкові коржі, повітряний крем і хрумкі горіхи дарують неповторну насолоду з першого шматочка.

Справжній рецепт - це скарб, який варто зберігати й передавати з покоління в покоління.

"Рецепт "Київського торта" від моєї доньки, такий улюблений нами і знайомий з дитинства", - ділиться блогерка Олена Павлова.

Київський торт

Інгредієнти для коржів:

Білок: 200 г (приблизно 6-7 великих яєць)

Цукор: 250 г

Горіхи (фундук або кеш'ю): 230 г (підсушені та подрібнені)

Крохмаль: 70 г

Для масляного крему:

Жовтки: 80 г (приблизно 4-5 шт.)

Молоко: 200 мл (1 склянка)

Цукор: 270 г (13.5 ст. л. без гірки)

Вершкове масло (82% жирності): 360 г (2 пачки, заздалегідь розм'якшене)

Коньяк: 1-2 ст. л. (за смаком)

Какао-порошок: 1-2 ст. л. (для шоколадного крему)

Приготування

1. Коржі (білкові меренги)

Змішати білки та цукор, поставити на водяну баню для розчинення цукру, не нагрівати масу більше 60 градусів.

Далі білкову масу з цукром перелити в чашу міксера і змішувати на середній/ближче до високої швидкості протягом 10 хв, до моменту поки між білками та вінчиком не зʼявиться проміжок. Так ми стабілізуємо білки.

До маси додаємо горіхи і крохмаль, все вимішуємо лопаткою не поспішаючи.

Викладаємо тісто на деко та випікаємо 4 години про температурі 120 градусів

2. Масляний крем "Шарлотт"

Заварна основа: У сотейнику змішайте жовтки, молоко та цукор. Ретельно перемішайте вінчиком до однорідності.

Заварювання: Поставте сотейник на слабкий вогонь. Постійно помішуючи, доведіть масу до кипіння. Як тільки з'являться перші "бульбашки", одразу зніміть з вогню.

Охолодження основи: Перелийте гарячу основу в чисту миску, накрийте харчовою плівкою "в контакт" (щоб плівка торкалася поверхні крему) і залиште повністю охолоджуватися до кімнатної температури. Важливо, щоб основа була холодною!

Збивання масла: Заздалегідь дістаньте вершкове масло, щоб воно стало дуже м'яким. Перекладіть його в чашу міксера і збивайте на високій швидкості, поки масло не посвітлішає та не збільшиться в об'ємі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пісний шоколадний пиріг для дружніх посиденьок: записуйте рецепт швидкого десерту

З'єднання з основою: Продовжуючи збивати масло, поступово, невеликими порціями (приблизно в 3 етапи), додавайте охолоджену заварну основу. Збивайте до отримання пишного, однорідного крему.

Розділення крему: Відкладіть приблизно третину крему для шоколадного шару.

Ванільний крем: До більшої частини крему додайте коньяк і ретельно перемішайте. Перекладіть крем в іншу ємність.

Шоколадний крем: До відкладеної третини крему додайте какао-порошок і добре перемішайте до однорідного шоколадного кольору.

Збирання торта

Перший корж: Покладіть один меренговий корж на блюдо або лист пергаменту.

Ванільний шар: Рівномірно викладіть більшу частину ванільного крему на перший корж. Залиште трохи крему для фінального декору.

Другий корж: Обережно накрийте зверху другим коржем.

Шоколадний шар: На другий корж викладіть весь шоколадний крем і розрівняйте його шпателем.

Декор боків: Краї торта обсипте подрібненими горіхами або крихтою від коржів.

Верхній декор: Залишки ванільного крему перекладіть у кондитерський мішок з насадкою "відкрита зірка" (діаметр 10 мм) і декоруйте торт за бажанням (робіть "бордюри", "троянди" тощо). Для хвилястого візерунка на шоколадному шарі можна використати спеціальний гребінець.

Стабілізація: Поставте торт у холодильник на 10-12 годин, щоб він добре просочився і стабілізувався.

Перед подачею дістаньте торт з холодильника, наріжте хлібним ножем (з зубчиками) і насолоджуйтеся.

Якщо ви шукаєте ідею, яка підкорить серця всіх солодкоїжок, варто звернути увагу на особливий шоколадний смаколик.

Цей десерт поєднує насичений смак шоколаду, ніжну текстуру і легкість приготування. Якщо спробуєте його один раз, ви точно захочете повторити його ще не раз.

Зараз ви читаєте новину «Той самий смак з дитинства: як приготувати легендарний "Київський торт" вдома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути