Ексклюзиви
середа, 05 листопада 2025 18:06

Стають токсичними або вибухають: що категорично не можна розігрівати у мікрохвильовці

Стають токсичними або вибухають: що категорично не можна розігрівати у мікрохвильовці
Назвали продукти, які не можна розігрівати у мікрохвильовці: цей перелік має знати кожний Фото: pinterest

У мікрохвильовці підігрівають не усі продукти.

Деякі страви під час підігрівання втрачають поживні речовини, стають шкідливими або навіть небезпечними.

Щоб уникнути неприємних наслідків, важливо знати, що категорично не можна розігрівати у мікрохвильовці - від яєць до певних видів овочів.

Ось сім продуктів, які краще ніколи не класти в мікрохвильовку.

Яйця в оболонці - "міна уповільненої дії"

Одним із найпоширеніших "не‑розігрівай" продуктів називаються варені яйця в шкаралупі. Надзвичайно швидке нагрівання внутрішньої частини яйця створює паровий тиск, який не має куди виходити. Як наслідок, яйце може буквально вибухнути в мікрохвильовці або коли його дістануть. Особливо потенційно небезпечне це враження під час розрізання чи укусу.

Виноград

Хто б подумав, але навіть виноград не слід класти в мікрохвильову піч. Дослідження показали, що при підґрунтовій реакції мікрохвиль у двох напівзрізаних ягодах виникає плазма - міні‑вогонь - внаслідок електромагнітних ефектів в рідині ягоди. Це і небезпечно, і абсолютно марно з точки зору користі.

Морепродукти, риба, м'ясо

При спробі розігріти морепродукти, рибу або навіть стейк в мікрохвильовці підвищується ризик втрати текстури, нерівномірного нагрівання й утворення сухих або гумоподібних ділянок. З точки зору безпеки - мікрохвильове нагрівання великих шматків м'яса може залишати холодні зони, у яких можуть виживати бактерії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому дверцята мікрохвильовки потрібно залишати відкритими після підігріву їжі

Оброблене м'ясо і хімічні ризики

Ще один цікавий аспект: при розігріві в мікрохвильовій печі обробленого м'яса може збільшуватися утворення продуктів окислення холестерину (COPs), які потенційно підвищують ризик серцево‑судинних захворювань. Це сигнал про те, що спосіб приготування впливає на хімічний склад їжі.

Соуси, перець, дитяче харчування

Деякі продукти дають найбільше проблем не через "що" ми розігріваємо, а "як" це відбувається. Наприклад, перець при нагріванні в мікрохвильовці виділяє капсаїцин у вигляді пари - це може подразнювати очі та горло при відкритті дверцят. Соуси та каші можуть буквально чавнити всередині посудини, викликаючи "вибухи" чи бризки. Дитяче харчування або грудне молоко - через нерівномірність нагрівання можуть бути присутніми "гарячі плями", які становлять небезпеку для дитини.

Хрумкі страви та готові закуски

Страви з хрусткою скоринкою, завжди виграють від духовки, грилю чи повітряної фритюрниці, а мікрохвильовка зробить їх м'якими, розмоклими або просто менш привабливими. Картопля‑фрі, паніроване м'ясо, готові закуски - при швидкому розігріванні втратять структуру, текстуру і смаковий ефект.

Мікрохвильову піч іноді вмикають порожньою, наприклад, щоб перевірити, чи вона працює. Однак, мало хто знає, що робити цього не варто.

Негативно на стан печі впливає розігрів у ній невеликої кількості їжі. Тому не варто у мікрохвильовці гріти, наприклад, один бутерброд. Адже мінімальна вага продуктів для НВЧ-печі становить 200 грамів.

Зараз ви читаєте новину «Стають токсичними або вибухають: що категорично не можна розігрівати у мікрохвильовці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути