вівторок, 08 липня 2025 13:12

Сезонні овочі в меню: готуємо баклажани з сиром по-пармськи

Сезонні овочі в меню: готуємо баклажани з сиром по-пармськи
Баклажани з сиром по-пармськи: рецепт, який зебрежете одразу Фото: Victor Protasio

Літній раціон варто збагачувати сезонними овочами.

Потрібно не забувати про баклажани. Якщо їх правильно приготувати, то смак не буде гірким, а навпаки - здивує новими нотками.

Цей полегшений варіант класичних баклажанів по-пармськи зберігає насичений смак, але без смаження в олії, розповідає Маріанна Вільямс, експертка EatingWell, яка розробила свій рецепт приготування баклажанів.

"Скибочки баклажанів спочатку запікаються, а потім укладаються шарами з томатним соусом, моцарелою і пармезаном. Такий спосіб приготування робить страву менш жирною і більш корисною", - каже Вільямс.

Це чудова вегетаріанська основна страва, яка чудово поєднується з пастою, хрустким хлібом або легким салатом.

Баклажани в духовці з сиром по-пармськи

Інгредієнти:

2 середніх баклажани, нарізаних кружальцями завтовшки по 1,2 см;

4 ст. л. оливкової олії extra virgin (приблизно 60 мл);

1 банка томатного соусу (680 г);

⅓ склянки порваного листя свіжого базиліка (приблизно 10 г), плюс трохи для прикраси;

1,5 ч. л. подрібненого свіжого орегано;

2 середніх зубчики часнику;

170 г моцарели (приблизно 1,5 склянки);

4 ст. л. тертого пармезану;

¼ склянки панірувальних сухарів (близько 15 г).

Як приготувати

Розігрійте духовку до 230 °C. Встановіть решітки на середній і нижній рівні. Застеліть два великих дека папером для випічки або змастіть антипригарним спреєм. Розкладіть скибочки баклажанів в один шар і змастіть з обох боків 3 ст. л. олії. Запікайте 20 хвилин, перевернувши шматочки і помінявши місцями дека через 10 хвилин.

У мисці змішайте томатний соус, базилік, орегано і часник. Викладіть близько 80 мл соусу на дно великої жароміцної сковороди або форми для запікання. Викладіть половину запечених баклажанів, зверху - 320 мл соусу, потім половину моцарели і 1 ст. л. пармезану. Повторіть шари.

Запікайте близько 10 хвилин, поки сир не почне плавитися, а соус не закипить по краях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим збагатити раціон у липні: найкорисніші овочі та зелень

У невеликій мисці змішайте сухарі з рештою 1 ст. л. олії та рівномірно посипте зверху. Збільште температуру духовки до режиму гриля. Запікайте 3-4 хвилини до появи золотистої скоринки. Зверху посипте 1 ст. л. пармезану, що залишилася.

Перед подачею дайте страві постояти 10 хвилин. За бажанням прикрасьте свіжим базиліком - перед вами ситна і затишна страва, яка сподобається всій родині.

Найпростіше приготувати на сніданок яєчню. Особливо, коли зовсім немає часу стояти на кухні, але є для цього всього 10 хвилин.

Кулінар Євген Клопотенко поділився рецептом, в якому яєчню смажить з томатами та баклажанами.

Зараз ви читаєте новину «Сезонні овочі в меню: готуємо баклажани з сиром по-пармськи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути