
Різниця між арабікою та робустою - суттєва, і вона не лише в смаку.
Gazeta.ua підготувала чітке порівняння.
1. Сорт кави
Арабіка (Coffea arabica) - найпоширеніший сорт, близько 60–70% світового виробництва.
Робуста (Coffea canephora) - дешевша, витриваліша, 30–40% ринку.
2. Смак
Арабіка - м'якша, з кислинкою, нотками фруктів, шоколаду, ягід.
Робуста - різкіша, гіркіша, з землистим або горіховим присмаком.
Багато людей вважають смак арабіки "благороднішим", а робусти - "жорстким".
3. Кофеїн
Арабіка: 1-1.7% кофеїну.
Робуста: 2-2.7% кофеїну.
Тому робуста міцніша, її часто додають в еспресо-суміші для "удару".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати фільтр-каву вдома: покрокова інструкція для любителів ранкового напою
4. Умови вирощування
Арабіка - вибаглива: росте на висоті, потребує тіні, помірного клімату.
Робуста - витривала: переносить спеки, хвороби, може рости нижче і дешевше в догляді.
5. Ціна
Арабіка дорожча, бо:
- більш вибаглива у вирощуванні;
- вважається якіснішою.
Робуста дешевша, тому її використовують:
- у дешевих кавових сумішах;
- для розчинної кави.
6. Використання
Арабіка: specialty-кава, зернова кава, кав'ярні.
Робуста: суміші для еспресо (додає міцності й крему), розчинна кава.
Відчути ідеальний баланс між чаєм і кавою можна завдяки каві Black Tie.
Замовити каву Black Tie у місцевому кафе не так просто, як лате. Але цей напій досить просто приготувати самостійно вдома навіть для початківців. Кава Black Tie - це холодний напій, який подають з льодом.
Коментарі