
З початком сезону дозрівання ожини, варто знайти час для різноманітної випічки.
Але слід знати, як правильно чистити ожину. Як і інші ягоди, темно-фіолетові плоди ніжні, хоча й не такі крихкі, як малина, що вимагає обережного ставлення. Ожина також має багато закутків і щілин, в яких можуть легко ховатися забруднення, тому її дуже важливо ретельно мити, пише marthastewart.
Крім того, ожина пориста та має високий вміст вологи, що робить її особливо схильною до росту цвілі.
Що потрібно знати про пестициди та ожину
Ожина не входить до числа фруктів з найвищим вмістом пестицидів, каже Браян Куок Ле, доктор філософії, харчовий науковець та засновник Mendocino Food Consulting.
"Такі фрукти, як полуниця, яблука та виноград, зазвичай мають вищі рейтинги через свою ніжну шкірку та вищий комерційний попит, що часто призводить до більш інтенсивного використання пестицидів", - додає він.
Як чистити ожину
Варто зазначити, що жоден метод миття не може видалити 100 відсотків залишків пестицидів з продуктів, каже Кімберлі Бейкер, доктор філософії, дипломований лікар, директор команди Clemson Extension Food Systems and Safety Program. І без лабораторних досліджень немає способу перевірити, чи всі залишки пестицидів були видалені.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фрукти та овочі серпня, які зміцнять імунітет перед осіннім сезоном
Як мити ожину під проточною водою
Помістіть ягоди в друшляк, не переповнюючи його. Це дозволить воді вільно стікати по кожній ягоді, каже Бейкер.
Промийте ягоди під проточною холодною водою, переконавшись, що струмінь не надто сильний, щоб уникнути пом'яття або пошкодження плодів.
Продовжуйте приблизно 20-30 секунд.
Перекладіть ягоди на одноразовий паперовий рушник, щоб він увібрав зайву вологу, каже Бейкер.
Використання харчової соди
Зазвичай, миття ожини під проточною водою має бути достатнім для видалення слідів пестицидів.
Якщо ви хочете використовувати харчову соду для душевного спокою, виконайте наведені нижче кроки. Дослідження показали, що лужна природа харчової соди допомагає розщеплювати залишки пестицидів.
У великій мисці змішайте 1 чайну ложку харчової соди на кожні 2 склянки води.
Додайте ягоди. Обережно помішуйте їх протягом 15-30 секунд.
Промийте проточною холодною водою.
Наші експерти кажуть, що очищення ожини харчовою содою може негативно вплинути на смак і текстуру ягід. Це ще більш імовірно, якщо ви використовуєте занадто багато харчової соди або замочуєте ягоди в розчині занадто довго.
Як запобігти появі цвілі на ожині
Ожина з часом псується та на ній розвивається цвіль. Але можна уповільнити ріст цвілі.
Мийте безпосередньо перед вживанням. В іншому випадку будь-яка волога, що залишилася на плодах, може сприяти росту цвілі та псування.
Якщо вам потрібно мити ожину перед зберіганням, переконайтеся, що вона повністю суха.
Ожиновий напій втамує спрагу в спекотний день і водночас здивує своїм незвичайним смаком. Залиште в минулому звичні лимонади та холодний чай. Gazeta.ua пропонує вам справжню знахідку - освіжаючий ожиновий фіз із м'ятою.
Цей унікальний напій поєднує в собі солодкість стиглої ожини, прохолодну свіжість м'яти та ігристість газованої води, створюючи симфонію смаків, які подарують вам відчуття легкості та бадьорості. Поєднання ожини та м'яти створює незвичайний і освіжаючий смаковий профіль, який відрізняється від класичних лимонадів.
Коментарі