Їмо собі на радість - і на здоров'я

Доморощені нутріціологи звикли лякати нас будь-якою їжею, адже в одинх продуктах - глютен, в інших - холестерин, а ще ж є нітрати, лактоза, цукор... Інколи страшно в крамницю заходити. Та насправді не можна їсти лише отруйні чи зіпсовані харчі - а ще ті, які викликають у вас алергію чи просто не подобаються. А щоб бути здоровими - варто знати пропорції поєднання білків, жирів, вуглеводів та клітковини на вашій тарілці. Отже, як правильно все скомбінувати?

Коли незрозуміло, з чого почати - можна брати за орієнтир Гарвардську тарілку. Все доволі просто: продукти цільні, зрозумілі, не треба читати склад, щоб з'ясувати, підходить чи не підходить, задіяні всі групи продуктів.

Чи це єдина і правильна стратегія - звісно, ні. Але це гарний фундамент для її побудови, його треба знати і вміти ним користуватися. Чотири групи продуктів, з яких складається тарілка, так і купуємо:

1. 50 % - овочі, зелень, фрукти та ягоди.

2. 20-25 % - продукти, багаті на білок: яйця, птиця, риба, морепродукти, субпродукти, дичина, деякі бобові.

3. 20-25 % - складні, або повільні вуглеводи: зерна, крупи, хліб, паста, крохмалисті коренеплоди.

4. 5% - молочні продукти або їхні рослинні альтернативи, 1-2 продукти без доданого цукру на день. Опціонально, не обовʼязково. Краще жири: насіння, горіхи, олії, оливки.

На останньому місці - солодощі та фастфуд. Вони можуть бути в меню, але лише в тій кількості, що не переважає над іншими групами.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі