Як не заразитися коронавірусом на пляжі

Ризик інфікуватися можна мінімізувати, якщо дотримуватися 7 правил

Зі спекою у багатьох людей зростає бажання вийти на пляж, позасмагати чи покупатися. Тож постає логічне запитання — наскільки це безпечно і чи можливо підхопити вірус SARS-CoV-2, купаючись у відкритих водоймах чи басейнах? Розповідаємо, що наразі про це відомо.

За даними CDC та FDA, на даний момент не існує доказів, що вірус може передаватися через воду в басейнах, гарячих ваннах, спа-салонах або на майданчиках для водних ігор. Особливо, якщо воду в них обробляють хлором, адже він здатний інактивувати вірус у воді.

Так само дуже малоймовірно інфікуватися через воду у відкритих водоймах, річках чи у солоній воді. Утім, поки це питання все ще досліджується, і науковці не можуть надати беззаперечних доказів. Але є кілька тез, які дозволяють припустити чому це так:

▪ Щоб інфікуватися вірусом найчастіше його частинки потрібно вдихнути, а не проковтнути. Саме тісний контакт з інфікованою людиною, коли вона кашляє, чхає, розмовляє або видихає повітря поруч, протягом досить тривалого періоду часу — як мінімум 15 хвилин на відстані менше ніж 1 метр, - є найбільш ймовірним способом підхопити вірус. Інший — це через забруднені поверхні та торкання обличчя без належної гігієни рук.

Щоб інфікуватися вірусом найчастіше його частинки потрібно вдихнути, а не проковтнути

▪ Інші коронавіруси, зокрема, вірус SARS-CoV, який спричиняє хворобу SARS погано виживає у воді.

▪ РНК вірусу SARS-CoV-2 виявляли в фекальних масах хворих на Covid-19 людей. Теоретично вони можуть потрапити у воду, а потім, якщо людина під час плавання її проковтне, то може потрапити безпосередньо в організм. Але в такому стані дуже малоймовірно, що вірус залишається активним та небезпечним.

▪ У районах, де морська вода змішується із стічними водами, які можуть бути заражені вірусом, теоретично можливо, що дія хвиль і сонця може аерозолізувати ці частинки та перенести через вітер на пляжі. Знову ж таки — дуже невелика ймовірність, що це може трапитися. Хоча, безумовно, у місцях, де вода змішується зі стічними водами, купатися не варто. Це, приміром, місця біля очисних споруд, фермерських господарств чи заводів.

Найбільший ризик інфікуватися, коли йдеться про відпочинок біля води, — це великі скупчення людей та неможливість тримати фізичну дистанцію на переповнених пляжах чи біля басейнів.

Якщо дотримуватися цих правил, то ризик інфікуватися вірусом SARS-CoV-2 можна мінімізувати:

- уникайте великого скупчення людей — як на березі водойми чи моря, біля басейну, так і в самій воді;

Уникайте великого скупчення людей — як на березі водойми чи моря, біля басейну, так і в самій воді

- надавайте перевагу відкритим пляжам на свіжому повітрі, а не відпочинку у закритих приміщеннях біля басейнів;

- дотримуйтеся фізичної дистанції щонайменше у 2 метри;

- дотримуйтеся гігієни кашлю та чхання, а також належної гігієни рук; не торкайтеся обличчя брудними руками;

- не торкайтеся предметів - парасольок від сонця, шезлонгів тощо, якщо не впевнені, що вони продезинфіковані;

- не переодягайтеся в тісних роздягальнях, де багато людей;

- не приходьте на пляж, якщо маєте симптоми гострої респіраторної інфекції.

Про що ще варто пам'ятати:

Що у воді можуть мешкати патогенні мікроорганізми, які точно викликають небезпечні хвороби — наприклад, кишкова паличка, збудники дизентерії, сальмонельозу, гепатиту А. Тож не йдіть купатися, якщо не впевнені у якості води, та слідкуйте за повідомленнями про це. Не заходьте у воду, якщо поруч стоїть знак, що купатися заборонено. Він стоїть там не просто так.

В жодному разі не споживайте на пляжах копчену, в'ялену чи солену рибу, якщо не впевнені щодо умов її приготування. Адже так можна підхопити ботулізм, а це дуже небезпечно! Риба може бути заражена, але з'ясувати це до вживання не вийде. Токсини, які спричиняють отруєння, зовні не псують продукти. В'ялена риба є "рекордсменкою" за кількістю отруєнь.

Засмага — це не про здоров'я та здоровий вигляд. Це про утворення зморшок, сухості шкіри, появи опіків та збільшення ризиків мати рак шкіри

Засмага — це не про здоров'я та здоровий вигляд. Це про утворення зморшок, сухості шкіри, появи опіків та збільшення ризиків мати рак шкіри. Засмага ознака того, що шкіра насправді постраждала від ультрафіолетового випромінювання і намагається "захиститись". Тому завжди користуйтеся сонцезахисним кремом та більше відпочивайте у затінку, а не під прямими променями сонця.

Дотримуйтеся правил безпеки на воді! Це і про уважність, і про не-вживання алкоголю, особливо якщо йдете купатися у воду, і про повагу до людей, які знаходяться поруч.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

17.01.2013 19:22:40Pepe Finofinodelgado95.39.145.--
  • 1+
  • 0-
  • Відповісти

Помню, пытался по такой книге приготовить как-то "нирки свинячі у винному соусі". Хоть бы одна собака написала, что почки вымачивать нужно!

15.01.2013 21:00:42Ім'я моє91.44.74.--
  • 7+
  • 0-
  • Відповісти

... Реально...
... В моём детстве тоже был подобный бестселлер... "Книга о вкусной и здоровой пище". 1953 год... с теснённой обложкой и цветными картинками искустно накрытых столов... с вступительными словами Сталина... Книга принадлежала моей маме... она к ней относилась бережно и требовала акуратности когда мы, дети, брали её смотреть... Эта книга досталась моей сестре... и у неё её изъяли таможенники, при выезде за рубеж, как не задекларированный антиквариат, при этом не выдав никаких документов... и книга пропала... Потом я наводил справки, выяснилось, что эта книга как антиквариат ценности не представляла... Но она была нам дорога как, своего рода, семейная реликвия...

15.01.2013 21:58:23Ім'я моє91.44.74.--
  • 6+
  • 0-
  • Відповісти

... У моей супруги собрана целая библиотечка книг по кулинарии... Среди них есть "Українська кухня", 3 видання, Київ "Мистецтво", 1992 (перше видання "Техніка", 1970)... но она уже свободна от "паровоза"...

15.01.2013 20:26:16Цвірка178.157.199.--
  • 5+
  • 0-
  • Відповісти

А тема правильних манер за столом!? Перед розпадом срср вперше в житті у Києві на курсах довелося побачити одну молоду пані, котра вправно користувалася за обідом ножем та виделкою. Алюмінієві ложки були нормою. У бабусі в запічку зберігалося пару залізних виделок із викарбуваними кремлівськими зірками на них. Діти ще не могли вимовити слово зірка, то просили: мені виделку із цвіркою!

20.01.2013 12:00:31design178.157.199.--
  • 1+
  • 0-
  • Відповісти

ще на -вилці із цвіркою- стояло "г. Петропавловск". Поправка: не в запічку, а в пічурці, суха ніша в печі, де зберігалися сірники, пір'їнка, щоб змазувати пиріжки, тістечка. Сучасній pommes frites далеко до смаженої картоплі із укр.печі.

15.01.2013 15:28:46Омелян194.44.203.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

дуже дотепно, не те, що та "противсіхічка" забужка, чи самозакоханий до істерики андрухуїч... Пан Микола насправді перщорядний прозаїк і росто умнічка, браво!

07.02.2013 02:59:46Прокопович65.49.14.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

Перестаньте їсти Дем'янову уху!

15.01.2013 12:56:04Пиркало193.128.202.--
  • 1+
  • 0-
  • Відповісти

Рябчук підняв цікаву тему. У мене теж є книжка про українську кухню 50-х років, де є унікальні рецепти, зафіксовані людьми, які думали про майбутнє. І там теж є паровоз про компартію і подібне лайно. Я часто думаю, що правильніше: випустити цінну книгу і погодитися на паровоз, який тобі пре проти совісті, чи вчинити за совістю, відмовитися від паровоза і дати пропасти всім цим знанням і цьому спадкові?

15.01.2013 14:24:56Hans82.171.95.--
  • 2+
  • 0-
  • Відповісти

Краще за все... Випустити цінну книгу БЕЗ ПАРОВОЗУ! :):)

15.01.2013 13:26:47катерина37.19.175.--
  • 2+
  • 0-
  • Відповісти

І мені не повезло.Колись мали надрукувати збірку моїх віршів-дали місяць часу на паровоз(ну.про дружбу народів,керівну роль п-тії.не проти ночі будь сказано!),а воно і не чухнуло і не поїхало...так і лишилась без книжки..а от Кулінарну книгу.власне ту,грубу,видану в твердій обкладинці кольору справжньої кави! з молоком в дитинстві розглядала як книги про екзотичні острови з райськими птахами...

15.01.2013 11:53:08Лора95.132.131.--
  • 4+
  • 0-
  • Відповісти

Українське село. Перша половина 19 ст. "Маруся у великодню суботу сама учинила паску, положила туди яєчок, імберю, бібків, шапрану, і спеклася паска і висока, і жовта, і ще у печі зарум'янилася." Г.Квітка-Основ'яненко. "Маруся".
Питала бабусю: "А чому українська кухня така бідна на приправи? Крім кропу, часнику і петрушки нічого не знаємо." - "Та після революції людям було - аби вижити. Які там приправи! А до того - були."

15.01.2013 10:14:35Paul Magogan46.133.82.--
  • 2+
  • 0-
  • Відповісти

Кому що подобається. Доказано, що зацикленість за їжі зовсім не спряє здоров'ю, а проста їжа - навпаки сприяє. Тому не треба, пан Рябчук, апелювати до шлунків читачів, бо то не відповідає правилам чесної дискусії. Союзу давно вже немає, сталінський лев давно мертвий, а все одно пинають ногами минуле. Навіть мертвий лев викликає в шавок такий жах і ненависть, що нібіто сучасні проблеми не існують. Те, що продукти в нинішніх магазинах, містять Бог зна що і їх небезпечно вживати, - це також проблема, відома майже всім.

15.01.2013 23:20:25Ім'я моє91.44.74.--
  • 10+
  • 0-
  • Відповісти

...to Paul Magogan... "-?bung macht den Meister",- говорит немецкая пословица... Тренируйтесь, мастерство прийдёт и к Вам... в этом я Вас поддерживаю... продолжайте писать на украинском... пишите как умеете... Если захотят Вас понять, то поймут и так, как есть... а если не захотят, то и грамматика не поможет...
Нужно понимать, что не всем была дана возможность освоить тот или иной язык до совершенства, тем более в реальных условиях современности... и само Ваше желание общения на сем языке - уже похвально, заслуживает уважения и толерантности...

16.01.2013 17:15:40Hans82.171.95.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

Вообще-то, освоить что-либо можно только "В совершенстве"! Не говоря уже о перлах, типа, "заслуживает толерантности" и т.д. :D:D ЗЫ У вас клавиша с "точкой" - "залипает". Причём конкретно! Успехов.

16.01.2013 18:27:54Ім'я моє91.44.74.--
  • 3+
  • 0-
  • Відповісти

... З ґраматикою російської мови зараз ще складніше ніж української... бо там не мова діє за законами ґраматики, а ґраматика - за законами мови... Й в решті решт, я не письменник, творів не творю... Добре що й так ще щось собі пишу... було важке дитинство, дерев"яні іґрашки (коник без ноги)...вчителі-мордирці, три класи осьвіти, решта - коридори... проказьонив у скалі... То вже вибачайте..!... знизійдіть толерантністю... або не читайте...

16.01.2013 19:49:44Hans82.171.95.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

Читать: "дворянству" и "всё "! :)

16.01.2013 21:19:20Ім'я моє91.44.74.--
  • 5+
  • 0-
  • Відповісти

... Hans... да поймите -же, что это не важно... Когда-то мне приходилось сдавать зачёты по иностранному языку... Наш преподаватель требовала от каждого сдачи всех тем по курсу... но никто не уложился, а она ушла в отпуск... Её заменила заведующая кафедрой и сказала, что всё это не важно... важно произношение... и после часового тренинга (подражания ей) в произношении , она всем выставила зачёты... Вот вам и разность в приоритетах...

16.01.2013 21:34:17Hans82.171.95.--
  • 2+
  • 0-
  • Відповісти

Ясненько...

16.01.2013 19:47:20Hans82.171.95.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

Представляю... А ваша принадлежность к германскому дворянскому наверное, вообще делала всю это просто непереносимым.. Так что извините - вышел за рамки. Но постите вы здесь очень часто - так что успех с грамматикой рано или поздно придёт! ?bung, как говорится, macht den Meister! Успехов!

16.01.2013 20:59:36Ім'я моє 91.44.74.--
  • 5+
  • 0-
  • Відповісти

...Не сомневаюсь... успех прийдёт... Да и не в принадлежности дело... а может и в ней... Но скорей дело в менталитетах... если точней, то в их разности... что зачастую определяет разность мировозрений и жизненных приоритетов...
... Глаз кошки не различает цветов, поэтому кошка лучше видит в темноте... Глаз человека цвета различает, но зато хуже видит в темноте... Так чей глаз более совершенен..?... Говорят - разницы нет потому, что человек и животные видят не глазами, а головным мозгом... Говорят, что человек занимает высшее место в классификации животного мира... но лишь потому, что сам распределяет места в сей классификации...а если бы эти места распределяла кошка..?... Как вы думаете..?...

17.01.2013 00:05:32Hans82.171.95.--
  • 2+
  • 0-
  • Відповісти

C yчётом "кулинарной" направленности заметки могу сказать только одно - мы слабо представляем всю важность органов обоняния и вкуса в нашей системе определения "свой - чужой" ! :(:(

16.01.2013 23:38:41Ім'я моє91.44.74.--
  • 5+
  • 0-
  • Відповісти

...Вот и прелестно..?...Что нам мешает вернуться в изначальное русло..?... Скажите, а правильно ли вы кушаете..?... Вопрос не об этике... Работая на одном крупном предприятии в Германии, среди коллег были и азиаты... Я спросил у вьетнамца, почему он не общается с коллегой-соотечественницей... Он ответил, что по тому, как она кушает , скорей всего - малайзийка... Всё, что она употребляла в пищу, сначала хорошо рассматривала, затем разнюхивала, ложила в рот и медленно жевала и лишь потом глотала... процес повторяла снова и снова, включая последовательно свои рецепторы при вводе пищи в организм... Что вы скажите об этом..?...

16.01.2013 22:27:02Hans82.171.95.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

Ну-у-у, тут уже наша, изначально чисто "кулинарно-идеологическая"! - дискуссия переходит в русло обсуждения довольно известной проблемы условности всех наших понятий (в т.ч. и "истины", "правды", "правоты" и т.д.). А там можно договориться до очень многого... :(:(

16.01.2013 17:41:35Ім'я моє91.44.74.--
  • 5+
  • 0-
  • Відповісти

...ну і шо..?...

15.01.2013 14:41:12хххх176.36.100.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

Павлуша, не катуй себе, не намагайся писати мовою, якої не розумієш "доказано", "пинають", "відома". Пяши сваєй радной, замаскварєцкай!

17.01.2013 19:18:14Pepe Finofinodelgado95.39.145.--
  • 2+
  • 0-
  • Відповісти

Эх вы, ребята! Поль, может быть из уважения к украинскому, может быть из убеждений, - вообще говоря, мотив не столь важен - пишет по-украински! А вы на одних ветках пишете: аааа! все должны только по украински писать и говорить, а остальные - москали проклятые, а здесь - затюкали хорошего человека. Не понимаю, совсем не понимаю.

15.01.2013 12:23:21Hans82.171.95.--
  • 1+
  • 0-
  • Відповісти

Шановний! Будь яка дискусія - це завджи апелювання до чогось (зокрема до почуттiв!)ю I часто чим це апелювання сильнiше - тим вона цiкавише. Тож тут таке... До того ж, надайте, будь ласка, визначення "чесної дискусії" ! :) ЗЫ Покращуйте вашу укра?нську, бо в вас "помилка на помилцi"!

15.01.2013 06:11:33прохожий85.115.248.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

"...Я пригадую, як на початку 1960-х приносив зі шкільної їдальні делікатес для всієї сім'ї — пшеничні булочки, — бо в крамницях продавали лише глевкий кукурудзяний хліб..." Заботилось ведь государство о детях! А как сейчас?

15.01.2013 09:41:26Hans82.171.95.--
  • 3+
  • 0-
  • Відповісти

A сейчас только энтузиасты, вроде тебя..

14.01.2013 20:01:49p.s.178.157.199.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

nordisk mad

14.01.2013 19:57:47Noma - норв. їжа178.157.199.--
  • 4+
  • 0-
  • Відповісти

Спало на думку ім'я. Claus Meyer - один із засн. рест. Noma , визнаного найкращим усвіті в 2010 р. та 2011 році. Автор 14 кулінарних книг. Зірка повар черпає натхнення в надихаючих далеких подорожах по всіх континентах, знайомлячись із приготуванням страв кухонь народів світу, випікання хліба. Знаменитість ще займається перевихованням злочинців у суспільстві, даючи тим можливість навчитися готувати та пекти, працювати та давати собі раду. Власне, традиції приготування їжі дуже схожі на Скандінавії та в Україні: свинина, картопля. Тільки українська кухня зазнала не розвитку за більшовизму, а деградації. Дотепно. Дякую.

15.01.2013 10:37:27Hans82.171.95.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

("No-" - nordiske, скандинавське!). Бачив розгорнуте iнтервью iз одним з засновникiв цього вкрай незвичайного копенгагенського "закладу громадського харчування". :):). Запам'яталося приблизно ось що: "Нам хотiлося створити не просто навть дуже високоякiсний ресторан, а щось на кшталт того, що воно б поєднувало нас iз нашими природним середовищем, кухнею і культурою. Щоб в такий спосiб надати людинi можливiсть вiдчути наше минулe i створбвати наше майбутне". (!)

15.01.2013 19:14:17NOMA178.157.199.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

То я, щоб краще пояснити назву забігайлівки, де взялося No й Ma. Як добре порівняти їхню й нашу рослинність! Хоча на піщаному березі моря можна знайти їстівного якогось хвоща та так його подати! А які конкурси по приготуванню їжі, безкінечний ряд святково вдягнутих поварів! В повітрі літають метрові майстерно розкатані до міліметру товщиною варяниці!

15.01.2013 21:44:39*M_O-N_A*82.171.95.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

читати "...якість продуктiв i обладнання..."

15.01.2013 20:54:07*M_O-N_A*82.171.95.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

Данська система громадськ. харчування має 3 незаперечних козиря: дуже високi - 1) якість продуктiв обладнання; 2) cанітарно-гігієнічні норми i 3)... норми "художнього" оформлення.

16.01.2013 19:40:41ПравЕльно!178.157.199.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

і Козир, -ря, ор. козирем, мн. козирі, - рів. А то ухо ріже! Данці не бояться мікробів. І якось Бог вправляє, Швидку Настю списують на вірус у повітрі. "Ходить пошесть" - казали старі люди у нас. "У кожного дня свої подарунки" :p - китайське прислів'я.

17.01.2013 21:08:57 M-o+n-A 82.171.95.--
  • 0+
  • 0-
  • Відповісти

Цiлком iз вами згоден - авжеж, козирI! :) ("Поспєшiш - людєй насмєшiш!"). А в цiлому ж то норм гiгiєни i смакiв будь-якого народу ЦIЛКОМ визначено його довгим iснуванням в певних природно-клiматичних умовах. Тож те, яко? шкоди нашому органiзмовi може завдати ?хня змiна ще потребуватиме на своє вивчення! :(:(