
Другий рік в Умані працює найбільша в Європі кошерна їдальня для паломників-хасидів. Вона вміщує 15 тис. осіб. Страви подають безперервно.
Їдальня розташована на вул. Пушкіна у районі паломництва. Схожа на ангар, загороджений металевим парканом. Має три сектори А, В та С. У них різний харч.
— У двох відділах їжа безкоштовна. Овочі, курятина та риба. Є великий вибір овочевих салатів. Люблю цимес — солодку страву з моркви. До неї можуть додавати яблука, м'ясо. Українці, які куштували, кажуть, схоже на рагу з варенням. Хасиди, які мають гроші, в Ізраїлі купили абонемент до третього відділу — 150 доларів за п'ять днів. Там годують багатими стравами, — розповідає 20-річний Баал Яслав, паломник з Єрусалима. Приїхав до Умані з братом та 2-річним сином.
В їдальні працюють майже 500 уманців. Прибирають на столах, миють посуд і чистять овочі. Готує страви єврейський шеф-кухар. Кілька рабинів слідкують, щоб страви були кошерні. Овочі закупили в Умані, м'ясо та курятину привезли з райцентру Тульчин на Вінниччині.
— Жоден єврей не їстиме їжу, в кошерності якої не впевнений. Курей для хасидської їдальні забивають лише у присутності рабинів. З такої птиці видаляють кров, — говорить 47-річний Ізраель Лунськи з американської Каліфорнії.
Навпроти їдальні цілодобово працює кіоск-кафе з безкоштовними напоями та печивом.
— Окрім їжі в їдальні, ми отримуємо пайки — пляшка коли, хліб і курятина. Їх подають в одноразовому посуді, — каже Даніель Меір Бадхен, 34 роки.
14 тонн курятини, 10 т риби та 30 т м'яса закупили для кошерної їдальні в місті Умань на Черкащині на святкування єврейського Нового року.
Коментарі