![Коли казати "випічка", а коли "перепічка"](https://static.gazeta.ua/img2/cache/preview/1208/1208224_w_300.jpg?v=0)
В українській мові схожі і навіть однакові слова можуть мати різні значення.
Наприклад, "випічка" та "перепічка" звучать подібно, але це не синоніми.
Якщо "випічка" - загальна назва всіх виробів, то "перепічка" - це більш вузьке поняття. Наприклад, відомий київський фастфуд, який є візитівкою столиці. Тож різниця є, і варто знати, коли яке слово вживати правильно.
Випічка/перепічка: яка різниця
Випічка - це загальний термін, який позначає як процес випікання, так і готові випечені вироби. Належить до будь-якої їжі, що проходить через процес випікання. Наприклад, хліб, булочки, пироги, тістечка.
Перепічка - це корж, зазвичай приготований із кислого хлібного тіста, що смажиться на сковороді з маслом (салом, смальцем). Існує ще й інше значення перепічки як маленької пасочки, яку залишають у священника після освячення пасок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Котлети, пюре, соус: як ці страви насправді звучать українською
Тому випічка є більш загальним терміном для всіх виробів, що готуються за допомогою випікання, тоді як перепічка вказує на конкретний тип коржа (або пасочки), що має вужче значення.
Немає такого українця, який би не говорив слово "бутерброд".
Це запозичене слово з німецької мови. Мовознавець Олександр Авраменко вирішив повернути до життя забутий відповідник слову "бутерброд". Його можна замінити словом "накладанець".
Коментарі