Ексклюзиви
понеділок, 16 червня 2025 10:51

Кавовий етикет: 10 правил, про які ви навіть не здогадувались

Кавовий етикет: 10 правил, про які ви навіть не здогадувались
Кавовий етикет: як правильно пити найпопулярніший напій у світі за етикетом Фото: pinterest

Кава вважається одним з найулюбленіших напоїв у світі, але пити її правильно вміють не всі.

Кавовий етикет охоплює не лише подачу, а й спосіб пиття.

Міжнародна консультантка та авторка книжок з етикету Джаміла Мусаєва розповіла факти про каву та поділилася секретами того, як її подавати та пити.

Цікаві факти про каву

Існують дві історії про походження кави. Одна версія свідчить, що кавові зерна виявили кози в Ефіопії. Під час випасу тварини з'їли зерна та отримали дуже багато енергії.

Друга версія полягає в тому, що їх виявив шейх на ім'я Омар у Ємені, який, як вважалося, мав цілющі здібності. Він був відкинутий суспільством, пішов жити в печеру і їв ці зерна, щоб почуватися ситим упродовж дня.

"Кава - дуже тонізуючий напій, і вона дійсно пригнічує апетит на деякий час. Насправді, суфії пили каву, щоб не заснути під час нічних молитов і медитацій. Попри свою популярність, християни вважали каву язичницьким напоєм. Тому європейцям знадобився деякий час, щоб полюбити каву. У 16 столітті голландці відкрили свою першу кавову плантацію на Шрі-Ланці. Згодом у Європі відкривалося все більше і більше кав'ярень, де збиралися інтелектуали, щоб обговорити розумні ідеї. З цієї причини кав'ярні в Британії називали "пенні-університетами". "Пенні" - тому що це була вартість кави, а "університетами" - тому що це було місце, де інтелектуали ділилися своїми великими ідеями", - розповіла Мусаєва на своєму Youtube-каналі.

Кава популярна і сьогодні. Це другий за споживанням напій після води і другий за обсягом продажів товар після нафти.

У якій чашці подавати каву

Це залежить від кількох причин. По-перше, тип напою, по-друге, випадок або формальність заходу, і по-третє, час доби.

"Більш формальна подача кави - це звичайна кавова чашка. Різниця між звичайною кавовою чашкою і чайною чашкою полягає у формі та вигляді. Кавова чашка має вужчу і пряму форму, тоді як у чайної чашки вужче дно і ширший ободок", - розповіла Мусаєва.Чашка для турецької кави відрізняється за зовнішнім виглядом. У неї ширше дно, воно ніби звужується до верху.

"Демітас, що французькою насправді означає півчашки, майже наполовину менша за звичайну кавову чашку. У такій чашці зазвичай подають турецьку каву або еспресо. Ця чашка зазвичай використовується під час більш офіційних заходів", - розповіла експертка з етикету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одна помилка - і кава гірчить: як правильно готувати улюблений напій

Кавові ложки також бувають різних видів. Наприклад, до кавової чашки звичайного розміру подають і відповідну ложку.

До чашки демітас подають ложку демітас - вона майже вдвічі менша. Для холодних кавових напоїв, які подаються у високій склянці, вам дадуть спеціальну довгу ложку, щоб розмішувати каву.

Як за етикетом пити каву

Правило №1 пояснює, як правильно тримати чашку кави за етикетом.

Експертка сказала: "Коли ви п'єте каву, ніколи не відстовбурчуйте мізинець".

Правило № 2. Не обертайте чашку для кави, як келих для вина. Просто тримайте її прямо.

Правило №3: Не облизуйте кавову ложку і ніколи не залишайте кавову ложку в чашці, коли п'єте каву, бо вона може потрапити вам в око.

Коли ви закінчите розмішувати, залиште кавову ложку на блюдці.

Правило №4. Якщо ви любите каву, пийте її разом зі склянкою води.

Вода призначена для вживання перед кавовим напоєм, щоб очистити ваші смакові рецептори і підготувати їх до дегустації прекрасного аромату кави. Якщо вам не сподобався кавовий напій, ви можете випити воду після, щоб прибрати післясмак.

Правило №5. Не вмочуйте печиво в каву. Це просто поганий тон. Єдиний виняток із цього правила - вмочати круасан у каву рано вранці на сніданок так, як це роблять французи.

Правило №6. В Італії ви можете замовити капучино тільки на сніданок, але не пізніше.

Якщо ви хочете насолодитися еспресо, то ви маєте зробити це в барі і випити його залпом. Ніколи не замовляйте його на винос.

Правило №7. Не насолоджуйтеся кавою і десертом одночасно. Спочатку потрібно з'їсти десерт, а потім випити кави.

Правило №8. Коли наливаєте каву, чашка має залишатися на блюдці. Ніколи не піднімайте чашку, щоб налити каву.

Правило №9. Піднімайте чашку до себе. Не нахиляйтеся до чашки.

Правило №10. Не наливайте каву на блюдце і не пийте її звідти. Це просто невихованість. Просто почекайте, поки кава охолоне, і насолоджуйтеся напоєм.

Любителі кави знають. що смак улюбленого напою дуже залежить від якості зерен та способів їх помелу.

Існують різні підходи до подрібнення - від ступки й товкачика до використання м'ясорубки. Найпоширенішим типом є лезові кавомолки, але більшість любителів кави віддають перевагу млинкові. Млинки забезпечують більш рівномірний і послідовний помел, дозволяючи вам легко налаштувати його для варіння будь-якої кави від крапельного способу до колд брю.

Зараз ви читаєте новину «Кавовий етикет: 10 правил, про які ви навіть не здогадувались». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути