Черкаський агроном 62-річний Володимир Тарасенко омолоджує старі фруктові дерева у своєму саду. Робить обрізання після опадання листя.
— Якщо старі дерева починають пропадати, – підсихають гілки, лущиться кора, то їх треба омолоджувати, – розповідає.
У його дворі ростуть три старі, яким понад 30 років, яблуні й абрикос. Обрізав стовбури, залишивши частину з кількома молодими пагонами.
— Плодові дерева, зокрема яблуні, ростуть 30 – 40 років, – пояснює. – Коріння живе довше, десь до 50. Омолоджування подовжить вік дерева на 10 – 15 років. Зрізуйте на такому рівні, щоб залишилася менш ушкоджена частина.
Садівник на драбині зрізує стовбур на висоті 2 – 3 м. Залишає нижче зрізу кілька молодих пагонів – вовчків.
— Як дерево починає пропадати, знизу завжди відростають такі. З них за рік утворяться нові скелетні плодові гілки.
Стовбур зрізує під кутом, аби вода від дощу й снігу стікала, а не проникала в серцевину. В сирості розводяться хвороби. Місце зрізу замащує садовим варом або густою фарбою в кілька шарів.
— Молоді пагони, що залишилися нижче зрізу, весною вкорочу. Десь на третину, щоб пішло розгалуження гілок, – пояснює. – Роблю це на зиму. До весни рани присохнуть й сік не так витікатиме зі зрізів на землю. Піде на швидкий ріст молодого гілля.
На кожній з трьох обрізаних яблунь залишає по п'ять-сім молодих пагонів. Інші зрізає "на кільце", щоб омолоджене дерево після відростання не було загущеним.
— Коріння в старого дерева потужне. Не раджу перші роки добре вкорочувати прирости, бо буде багато вовчків, – каже садівник. – Яблуня сформується густим кущем, як декоративні обабіч дороги.
Коментарі