середа, 16 жовтня 2024 22:38

У Раді підтримали створення міністерства діаспори

У Раді підтримали створення міністерства діаспори
У Раді доопрацюють законопроєкт про створення Міністерство демографії та діаспори України. Фото: фейсбук/Ruslan Stefanchuk

Парламентський комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики підтримав закон, який запроваджує Міністерство демографії та діаспори України.

За основу взяли документ від групи авторів, але з урахуванням альтернативного. Тепер закон мають доопрацьовувати. Про це повідомила членкиня комітету Євгенія Кравчук, пише "Суспільне".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як не допустити перетворення демографічної кризи на катастрофу: міністерство, фонд та державна стратегія

"Ми будемо допрацьовувати, і фактично це підтримка ідеї створення окремого міністерства, що буде займатися українцями за кордоном, яких ми хочемо повернути, тобто це фактично міністерство діаспори", - розповіла Кравчук.

Вона додала, що парламентарі також очікуватимуть і на позицію уряду щодо нового міністерства.

"У нас 6 мільйонів громадян, які за кордоном, і очевидно, що МЗС не має можливості займатися повноцінно їхніми справами", — наголосила членкиня комітету ВР.

Головний законопроєкт, зокрема, передбачає, що за 3 місяці після публікування закону уряд має створити Міністерство демографії та діаспори України, а також заснувати Фонд відновлення демографічного потенціалу України.

За даними управління Верховного комісара ООН у справах біженців через війну в Україні за кордоном знаходиться приблизно 6,3 млн громадян.

Виїзд наших громадян за кордон призвів до значного скорочення чисельності населення в Україні. Приблизно 4,2 млн українців, це ті, які знаходяться в країнах ЄС. Приблизно 1,3 млн у Росії або у Білорусії. А ще десь 400 тис. - це люди, які виїхали за межі Європи до інших країн.

Зараз ви читаєте новину «У Раді підтримали створення міністерства діаспори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути