пʼятниця, 11 жовтня 2024 22:55

Європейське турне Володимира Зеленського – підготовка на випадок негативного сценарію

Європейське турне Володимира Зеленського – підготовка на випадок негативного сценарію
Зеленський вже вдруге зустрічається зі Стармером відколи той став прем'єр-міністром Великої Британії. Фото: eastnews.ua

Через відкладення "Рамштайну" на невизначений термін президенту України довелося об'їздити всю Європу. Під час дводенного турне він знову конкретизував час завершення війни. Європейські зустрічі підбила Gazeta.ua

Свою поїздку Володимир Зеленський розпочав з Балканського саміту у Дубровнику у форматі "12+ Україна", звідти поїхав до Великої Британії, маючи на руках підписану угоду з Хорватією про поглиблення співпраці.

У Лондоні президент України мав дві важливі зустрічі: з прем'єром Кіром Стармером і генсеком НАТО Марком Рютте. Показово, що у них також взяли участь міністр оборони Джон Хілі, радник прем'єра з нацбезпеки Тім Берроу та начальник генштабу Тоні Радакін.

Обговорювали План перемоги, котрий став наскрізним для всіх зустрічей президента України під час європейського турне.

"Важливо продемонструвати нашу непохитну підтримку України", - заявив Стармер. З Рютте говорили більше про глобальну безпеку, роль Києва у якій, за словами генсека НАТО, розуміють усі, у тому числі - кандидат у президенти Дональд Трамп.

Продовженням став візит до Франції, де План перемоги Володимир Зеленський обговорив з президентом Емманюелем Макроном і, схоже, залишився спілкуванням задоволений. Далі за маршрутом була Італія. Завершилося турне 11 жовтня у Німеччині.

Фронт, зброя, плани і кроки

Якщо у Великій Британії основний акцент був на стратегічних питаннях, то у Франції розглядали практичні проблеми. Так, з Емманюелем Макроном розглянули ситуацію на фронті, наближення зими, дефіцит певних видів озброєнь. Розмову з президентом Франції Володимир Зеленський назвав продуктивною.

Окремо глава української держави подякував за конференцію з ядерної безпеки, котру 17 жовтня скликає Франція у продовження роботи над пунктами Формули миру. "Президент України детально виклав план роботи й подальші кроки на наступні тижні", - повідомив Макрон, котрий також охарактеризував спілкування як продуктивне.

Італійське відновлення

В Італії Володимир Зеленський погодив з прем'єркою Джорджією Мелоні проведення конференції з відновлення України. Обговорили аспекти Плану перемоги, а також - як створити "справедливу атмосферу для чесної дипломатії". Зеленський зустрівся і з Папою Римським, запросив представників Ватикану до Канади на конференцію з повернення полонених.

Останньою зупинкою дипломатичного євромарафону стала Німеччина. Канцлер Олаф Шольц запевнив - підтримуватиме Україну і в 2025 році, на це у бюджеті вже передбачені 4 мільярди євро. Причому до кінця поточного року Німеччина обіцяє ще 1,4 мільярди євро.

Обсяги незмінної підтримки

Отже, президент України об'їздив п'ять найпотужніших країн ЄС. Вкупі з Хорватією і учасницями Балканського саміту, котрі також висловили підтримку нашій країні, можна сказати, ескізно сформовано проукраїнський анклав. Ключовою тезою є позиція генсека НАТО Марка Рютте: безпека України є безпекою регіону, а також важливою складовою глобальної безпеки. Логічно, що ця позиція передбачає продовження війни.

Якщо так, стає зрозумілим, навіщо Володимир Зеленський поспіхом кинувся по Європі, - для формування завдань на наступний рік, якщо бойові дії триватимуть, треба більш-менш точно знати, скільки зброї та коштів матиме Україна. Причому за умови, що США такої допомоги не нададуть або вона буде обмежена. Тобто, програється так званий негативний сценарій.

Лідери всіх країн, котрі відвідав Зеленський, запевнили у незмінній підтримці й на 2025 рік. Але президент знову заговорив про часовий горизонт завершення війни.

Варіанти миру

У Німеччині під час спільної пресконференції з канцлером Олафом Шольцем Зеленський сказав: "Представив Олафу план, як, на нашу думку, примусити Росію до миру, тобто, як завершити цю війну. Хотілося б не пізніше, ніж наступного, 2025-го, року, і гарантувати неповторення агресії".

Можемо припустити, що він озвучив те, що обговорювалися у Великій Британії, Франції, Італії, - лідери напевне обережно піднімали питання про терміни війни. У відповідь, скоріш, вони чули позицію по гарантіях від повторної агресії. У свою чергу, гарантії залежать від країн Заходу й від того, в якому стані з війни вийде Росія. У цьому сенсі, багато що залежить від виробництва зброї, налагодження виробництва якої Зеленський обговорював в Італії, зокрема, з міністром підприємств і виробництва Адольфом Урсо.

Також український президент зробив важливе уточнення: План перемоги є складовою Формули миру. Зі свого боку, не менш важливу позицію озвучив канцлер Німеччини: готові провести мирну конференцію за участі Росії, але "мир може бути досягнутий лише на підставі міжнародного права. Ми не приймемо мир, продиктований Росією".

Якщо йдеться про основи міжнародного права, вони передбачають відновлення територіальної цілісності України у межах 1991 року. Але РФ постійно відкидає можливість повернення тимчасово окупованих територій Україні. Більше того, диктатор Путін саме 11 жовтня у Туркменістані під час особистої зустрічі з президентом Ірану Масудом Пезешкіаном запросив того до Москви. Вочевидь, сторони досягли угоди, котра навряд чи добра для України. Як же можна за таких умов робити ставку на досягнення миру у 2025 році?

Підготовка ЄС

Цікаво, що в Італії після від'їзду Володимира Зеленського президент Серджіо Маттарелла призначив на 23 жовтня засідання Ради оборони, яка розгляне конфлікти на Близькому Сході та в Україні. Зокрема, обговорять стан італійських військових місій.

А зустрічі Зеленського і Шольца передувала телефонна розмова канцлера з Джо Байденом. Президент США обіцяв продовжити співпрацю з Німеччиною по геополітичних питаннях. Розмова була не зайвою, бо євротурне Зеленського відбувалося на тлі публікацій у західних ЗМІ щодо його більшої відкритості до переговорів. Дехто стверджував, що консультації з Росією у таємному режимі вже тривають. Довелося президенту України під час підходу до преси у Франції спростовувати, ніби він їздить погоджувати припинення вогню.

Утім, добитися скасування заборони на застосування західних ракет по Росії Зеленський під час цього турне не зміг.

Головні постріли попереду

Діалог по "далекобійці", зокрема, по передачі Taurus із Німеччини, скоріш, буде продовжений, розповів Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко. "Можливо, буде колективне рішення зі схвалення США по французьких і британських ракетах", - припустив експерт. Причому, на тлі політичного протистояння у Сполучених Штатах, можливо, по ATACMS рішення буде пізніше.

Ми розуміємо, що за 2-4 місяці кардинально змінити ситуацію у війні неможливо, зазначив публіцист Віталій Портніков. Тому це є спадок Джо Байдена, про котрий він і мав на зустрічі у Берліні 10 жовтня і на "Рамштайні" 12 жовтня він і хотів поговорити з Олафом Шольцем. Замість цього, за його інформацією, Лондон погодив свою тренувальну місію, але лише у західні області України. "Це ще не відправка військ, але вже відправка військових ,- наголосив він. - Захід показує Росії, що він готовий до багаторічної війни". Не знімається з порядку денного, на думку Портнікова, і знищення російської військової техніки над територією України, це залишається предметом дискусій. А от щодо "далекобійки", навіть за умови погодження зняття заборони на неї, то може бути консолідована позиція, що перший удар не буде завдано до 5 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Європейське турне Володимира Зеленського – підготовка на випадок негативного сценарію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути