Киянка Тетяна, 24 роки, до декретної відпустки півтора року пропрацювала в одному із престижних столичних ресторанів.
— Більшість клієнтів розраховуються кредитками, — розповідає Тетяна. — Іноземці вважають, що десять відсотків від замовлення — це чайові, які автоматично знімає пос-термінал. Але в нас чайові прийнято давати в руки офіціантові.
Офіційно Тетяна отримувала за місяць 250 грн ставки і відсоток від загальної суми замовлень. Чайових заробляла від 100 до 3 тис. грн щодня. Загалом мала до 6 тис. грн.
— Великі компанії відвідувачів зазвичай обслуговують кілька офіціантів, — каже Тетяна. — Часом хитрували, щоби заробити багато чайових — дописували в рахунок страви, яких ніхто не замовляв.
Чи легко заробити великі чайові? Кореспондентка "ГПУ" вирішила влаштуватися офіціанткою у ресторан "Пузата хата". Після першого дзвінка запросили на співбесіду.
— Відбору особливого не робимо, лише даємо три дні на стажування. В якій "Пузатій" вам найзручніше працювати? — поцікавилася адміністратор Людмила. — Із собою принесіть копії паспорта, ідентифікаційного коду, трудову та медичну книжки. Медогляд перед зарахуванням зможете пройти у приватній клініці за 100 гривень. Обов"язково обітніть нігті та змийте лак. Волосся зберіть у пучок. Взуття має бути змінне, чорного кольору й на низькому підборі. І чорні шкарпетки одягніть.
Наступного дня приходжу в "Пузату хату" на столичній вул. Басейній.
Офіціантка Валя російсько-українською скоромовкою пояснює, що і як робити.
— Зміна триває вісім годин. Є три п"ятихвилинки-перерви. На кожну треба відпрошуватися. Підеш без дозволу — оштрафують. Стоятимеш на "мучних" — подаватимеш вареники, сирники та решту страв із борошна. Переодягайся.
Уніформа — чорні штанці, бежева сорочка, хустинка на голову — одного розміру для всіх.
— Зав"язуй фартух поверх штанців — не спадатимуть, — Валя долонею прикриває пляму на сорочці.
О 10.00 беруся до роботи. До 14-ї без перерви стою на роздачі. Про чайові годі й згадувати. За півзміни стажування не отримала жодної копійки, про обіцяний обід за символічну гривню ніхто й не обмовився.
Наступного дня розіслала Інтернетом резюме на вакансію офіціанта. Через 3 год. зателефонували із кафе-кондитерської "Чайкоф".
— Приходьте зранку на співбесіду в наше кафе на проспекті Перемоги, 1, — кажуть у слухавку. — Пройдете відбір — запросимо на стажування.
На співбесіді заповнила анкету. Спитали про іноземні мови.
— Подивимося, як ви працюєте, — говорить Марина, заступник директора кафе. — На Хрещатику відкриваємо новий заклад, якраз готуємо персонал.
У "Чайкоф" на просп. Перемоги приходжу рівно о восьмій.
— Зміна триває 12 годин. Офіційну плату встановимо пізніше, — адміністратор Лариса веде до роздягальні. — Маєш змінне взуття і брюки чорного кольору?
Через хвилину виносить попрасовану сорочку та хустину.
Вартість обіду для штатних працівників — чотири гривні
— Переодягнешся і виходь у зал, — виймає з картонного ящика зім"ятий фартух. — Гроші та мобільний телефон бери з собою.
У невеликій роздягальні на стіні дошка оголошень. Біля порад, скільки цукру подавати до різних видів кави, як звертатися до клієнтів і що говорити, великими літерами написано: "Якщо питатимуть, де ви пройшли медогляд, відповідати, що за адресою вул. І. Франка, 8а, клініка "Медікол!"
— Це Дмитро, твій керівник на сьогодні, — знайомить із молодим офіціантом Лариса. — Дмитре, ця дівчина — повний нуль, без жодного досвіду.
Дмитро Лукашенко, 26 років, у "Чайкофі" працює три з половиною роки. Отримує 500 грн офіційно, щомісяця премія — 2,5% від виручки. Окрім цього — 100 грн чайових щодня. За місяць заробляє до 3 тис. грн.
— До дванадцятої можеш пообідати, бо пізніше на бізнес-ланчі прийде багато людей — часу не буде, — підказує Дмитро. — Вартість обіду для штатних працівників — чотири гривні.
Доки подавала меню відвідувачам і прибирала посуд зі столів, пригадалася "Пузата хата". О пів на одинадцяту побігла на кухню. Віддала адміністраторові Ларисі 4 грн, із чеком підійшла до кухарів. На обід отримала солянку та макарони по-флотськи.
Після 12-ї Дмитро показав, як користуватися пос-терміналом, дозволив обслужити клієнтів. На бізнес-ланч подавала салат із пекінської капусти, крем-суп зі шпинату, філе хека в картопляному паніруванні з рисом, узвар. Із замовлення на 29 грн отримала перші чайові — 5 грн. За наступними чотирма столиками заплатили ще 17. За день заробила 22 грн.
Коли несла посуд на кухню, одне блюдечко вилетіло з підноса й розбилося. Лариса побачила, але обіцяла не штрафувати.
Додому повернулася о сьомій вечора, відразу впала на ліжко. Наступного дня боліла спина. Об одинадцятій задзвонив телефон.
— Доброго дня! Це Оля. Ми з вами домовлялися про роботу в "Чайкофі" на Хрещатику, — швидко заговорила менеджер. — Відкриваємося 1 листопада, тому готові заплатити вам за дві неділі очікування. Обіцяємо: у вас будуть гарні умови праці.
Від пропозиції я відмовилася. Наступного дня попросилася офіціанткою у фешенебельний ресторан "Конкорд" на пл. Льва Толстого.
Сказала, що маю місяць досвіду роботи в ресторанах та вільно спілкуюся англійською.
Скільки платять офіціантам у столиці, грн
Назва закладу харчування | Зарплата | Умови праці |
"Арена Інтертеймент" | 4000 | Офіційне працевлаштування, три зміни через три |
"Гранд-Вікторія" | 5 грн/год | Офіційне працевлаштування, соціальний пакет* |
"Меланж" | 750 + 0,5% | Гнучкий графік |
"Пузата хата" | 6,8 грн/год | Офіційне працевлаштування, за зміну три перерви по 5 хв. |
"Реприза" | 450 | Соціальний пакет |
"Трапезна" | 1200 | Соціальний пакет, надається житло |
"Фішка" | 1500 | Гнучкий графік |
"Чайкоф" | 500 + 2,5% | Офіційне працевлаштування, гнучкий графік |
"Япона-хата" | 1000 | 15 робочих днів по 12 год. |
Усі заклади пропонують працівникам харчування за спеціальною ціною
*Соціальний пакет передбачає оплату лікарняних і 24-денної відпустки
За місяць отримують чайовими від 3500 гривень
Менеджер із персоналу Василь Маяр, 23 роки, тиждень шукає нових офіціантів у ресторан "Арена Інтертеймент", що на Бесарабській площі столиці.
— Шукаємо кандидатів із модельною зовнішністю та щирою посмішкою. Їм має бути 18–25 років, — розповідає про умови конкурсу Василь Маяр. — У нас більше половини клієнтів іноземці, тому офіціанти повинні вільно володіти англійською та мати кількарічний досвід роботи у фешенебельних ресторанах.
Спеціальна чи вища освіта за спеціальністю "готельно-ресторанний бізнес" — обов"язкова вимога.
— У нас офіціант отримує два відсотки від місячної виручки, — каже Маяр. — За місяць отримує чайовими від 3500 гривень. Кожному надаємо оплачувану відпустку, лікарняні та безкоштовні тренінги.
Анна ІЛЬЮК
Коментарі
1