"У нас син маленький, 2 рочки. Новий рік святкуємо вдома. Прийдуть родичі — моя мама, свекруха та чоловікова сестра з хлопцем. Готую на шістьох", — розповідає Наталя Федик, 29 років.
Федики живуть на вул. Тичини у Львові. Закуповуються у супермаркеті "Сільпо". У четвер, 24 грудня, ввечері у магазині небагато покупців. 2-річний Любомир проситься на візок.
— У мене є список продуктів, — каже Наталя. — Тому не бігаємо багато по магазині. На салати треба горошок, кукурудзу, маслини та мариновані шампіньйони.
Наталя складає у візок бляшанки з овочевими консервами "Бондюель".
— У цієї марки горошини завжди м"які, гарного зеленого кольору і однакового розміру. А кукурудза ніби недавно відварена.
340-грамова бляшанка горошку коштує 9,4 грн. Кукурудза на 40 коп. дешевша. Банка оливок із кісточкою — 16,2 грн. Іще господиня купує консервовані ананаси. Найдорожчі мариновані гриби "Верес". За них треба віддати 26,9 грн.
— Грибочки один в один. На смак негострі, до салату найкраще підходять.
— Я вже не хочу сидіти, — Любомир тягнеться до батька. Олег садовить його на плечі.
Далі йдуть полиці овочів. — Моркву, цибулю та картоплю нам привезли із села дід та баба. М"ясо ми теж купували в селі, — каже Наталя. — Домашня свиня, вигодувана без усяких добавок. Платили за кілограм вирізки 40 гривень, на 10 гривень дешевше за базар. Візьмемо тільки кіло курячого філе. Приготую крученики з шампіньйонами.
Біля холодильника з м"ясом найбільше покупців.
Шампанське – це для першого тосту. Собі куплю пляшку горілки
— Курятину розбирають швидко, тому мені ще ніколи не попадалося щось несвіже, хоч я завжди перевіряю дату.
Наталя бере курятини на 34 грн. До салатів — чотири пачки майонезу "Провансаль" Львівського жиркомбінату по 3,5 грн.
— Ми звикли до львівського. На смак нагадує той, що колись у скляних баночках продавали. Візьму ще соус "Тисяча островів" і соєвий соус із грибами. Маринуватиму в ньому курку. "Тисяча островів" — як майонез, розмішаний із кетчупом. До нього додають подрібнені мариновані огірки, помідори, трохи паприки й часнику. Він підходить до копченого м"яса, курки.
Олег Федик, 25 років, приносить рибні консерви — бляшанку шпротів "Ризьке золото" за 16,5 грн та печінку тріски за 31,1 грн.
— Я сам готую салат із печінки. Треба лише відварені яйця, порей та свіжий огірок, — ділиться. — Із ризькими шпротами гарні виходять канапки. Рибка невеличка, золотиста і дуже смачна.
Подружжя купує 250-грамову пачку заварної кави "Якобс монарх". Вона недорога і смачна, пояснює Наталя. До неї — цукерки "Світоч" "Палітра смаку".
— Чоловікова сестра обіцяла спекти торт "П"яна вишня". Солодощів вистачить, — говорить Наталя.
Олег бере пляшку напівсолодкого шампанського "Столичне":
— Це для першого тосту. Для Наталі візьму вино "Массандра мускат". Воно пахне виноградом і медом. Пляшка коштує 44 гривні. Собі куплю горілку "Львівську".
Федики кладуть до візка два 1,5-літрові пакети соку "Садочок", по 8,6 грн. Ще 2-літрову пляшку кока-коли.
Наталя бере 1 кг бананів.
— Мандарини купуватиму на базарі. На ньому більший вибір і дають попробувати. Там же візьму пучок зелені. Петрушку маю свою, заморозила з літа.
Біля каси Наталя переглядає список. Доки Олег викладає продукти на стрічку, Любчик встигає вихопити зі стелажа "Кіндер-сюрприз". Швидко розгортає та розламує шоколадне яйце.
— Без "кіндера" ми з магазину не виходимо, — всміхається Наталка. — Здається, все купили. Як чогось забракне, пошлемо знов Олега.
Оплачують покупки. На чеку 383 грн.
Наступного ранку Наталя ходила на базар Балатон. Купила дві банки оселедців на салат-"шубу", шинки, копченої ковбаси та сиру.
— На базарі маленькі магазинчики. Я знаю продавців. Вони завжди підкажуть, що свіже та смачненьке. Дають покуштувати. Лишилося купити тільки хліба.
Іще господиня бере мандаринів і десяток яєць. Загалом купує на 116 грн.
На новорічне застілля Федики витратили 500 грн. Тобто по 83,1 грн на кожного учасника застілля.
Коментарі