Антимонопольний комітет розслідує, чому подорожчала гречка. У магазинах її продають по 39–44 грн. На гуртових базарах Києва кілограм коштує від 30,2 грн.
— Це розслідування нічого не дасть. Антимонопольники ще жодного разу не змогли вплинути на ціни. Компанії штрафують за недобросовісну конкуренцію — але на ринку нічого не міняється, — каже 51-річний Олександр Охріменко, директор Українського аналітичного центру. — Гречка за рік подорожчала на 20 відсотків. Її сіють небагато. Фермерам вигідніше займатися соєю, кукурудзою. Бо їх можна продати за кордон і отримати валюту. А гречку там не їдять. Вона подешевшає, якщо її вирощуватимуть більше. Держава має зацікавити аграріїв. Дати податкові пільги. Імпортний рис дешевший удвічі, бо це — біржовий товар. Пропозиція дуже велика.
— Торік засіяли гречкою 900 гектарів. Восени її скуповували по 8–9 гривень за кілограм. Це нормальна ціна. Кілька років тому брали по 1,6–2 гривні, — розповідає Володимир Герасенко, 50 років, фермер із Чернігівщини. Вирощує гречку з 1992-го. — Сіяти цю культуру вигідно. Торік, незважаючи на погоду, мали 10 центнерів з гектара. Хороший урожай для нашого регіону — більше 2 тонн. Отримати такий складно. Зберігати гречку важко. Тому одразу чистимо, підсушуємо — і збуваємо. Купують її в основному виробники дитячого харчування.
— Гречка подорожчала, бо торік мали найбільшу за 50 років посуху. З гектара збирали до 5 центнерів. Цього року погода сприятлива. Фермери збільшили посіви. Ціни впадуть, коли з'явиться крупа з нового врожаю. Але однозначно гречка не має коштувати дорожче за рис (його ціна — 18–20 грн/кг. — ГПУ), — говорить 53-річний Віктор Галич, голова асоціації фермерів Полтавщини.
Коментарі