




16 грудня у столичній галереї D12 відкрилася історико-гастрономічна виставка "Новий рік за 100 років". Тут показують, як українці святкували улюблене свято протягом останнього століття.
На виставці показують 5 експонатів — стилізованих зон із тогочасними меблями, ексклюзивними елементами декору і сервірованим новорічним столом. У першій на столі стоїть печене порося, оселедець, пляшка вина і горілки.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сергій Бабкін зустріне Новий рік з сім'єю у новому будинку
"Печене порося було головною стравою новорічного столу на початку минулого століття. Його зображали навіть на тогочасних новорічних листівках", - розповіла куратор проекту Зоя Звіняцковська.
"Згодом варіації на тему класичної закуски з оселедцем породили новий витвір радянського харчпрому — оселедець під шубою. З радянських їдалень робітники принесли і рецепт салату олів'є. Цим салатом у кращих їдальнях столиці смакували ударники і передовики виробництва. На початку 1930-го порцію коштувала 22 копійки. Але символом тогочасного нового року був інший салат — вінегрет. Неодмінним атрибутом свята стали мандарини і апельсини. У магазинах їх продавали поштучно, а не на кілограми", - додала вона.
У роки війни відзначати Новий рік особливо було нічим — на стіл ставили все, що знаходили: оселедець, сало, картоплю, солоні огірки, пироги і холодець.
1965 року на новорічних столах з'явився "Київський торт".
"Гарна господиня ставила на стіл і торт "Наполеон". У ньому мало бути не менше 12 коржів. Обов'язковим атрибутом свята тоді був салат "Мімоза" і бутерброди із шпротами. Присмачували їх майонезом. Придбати його перед новим роком було дуже важко", - розповіла Звіняцковська.
На початку 80-их шиком було поставити на стіл імпортну шинку, сирокопчену ковбасу та ікру. За 10 років на святкових столах українців з'явився салат із крабових паличок і напій "Юпі".
"Остання інсталяція — це новорічний стіл 2017-го. Нічого на нього не ставили, лише сервірували. Зараз кожен сам вирішує, що буде на святковому столі", - пояснили організатори виставки.
Коментарі