
У Хулойському районі на південному заході Грузії в середньовічній фортеці Хіхані археологи знайшли винний льох і 43 великі глиняні посудини для виготовлення та зберігання вина - квеврі. Про це повідомив керівник грузинської археологічної експедиції Давид Міндорашвілі.
Він зазначив, що знайдений льох і посудини, які зберігалися в ньому, датуються XI-XIII ст. н.е. Міндорашвілі сказав, що розкопки у високогірній фортеці Хіхані тривають вже третій рік. "Минулого року в Хіхані ми знайшли і досліди 28 квеврі, зараз виявлено новий льох і 43 квеврі", - повідомив він.
У Грузії з особливою повагою ставляться до квеврі . Це традиційний для країни спосіб виготовлення вина у великому глиняному глечику, який не має аналогів у світі. Цей екологічно чистий і натуральний метод науково визнаний однією з кращих технологій. Процедуру виготовлення вина в таких глечиках в Грузії почали застосовувати 8-9 тис. років тому, вона передавалася з покоління в покоління і використовується і зараз. Практично жодна сім'я, яка вирощує виноград і виготовляє вино, не обходиться без квеврі.
У всіх виноробних регіонах країни у дворах виноградарів є закопана в землю глиняна посудина, в якій виготовляється і потім зберігається вино. Вона має яйцеподібну форму з конусовидною підставкою, вузьким горлом, використовується для бродіння і зберігання вина.Квеврі закопується і герметично закривається (їх зазвичай замазують глиною).
Один з найдавніших глечиків, знайдених археологами на території Грузії, датований XII-XIII ст. до н.е.
У 2011 році за рішенням міністерства культури Грузії та Національного агентства культурної спадщини цьому методу виготовлення вина було присвоєно статус вищого національного пам'ятника країни. Цей унікальний глиняний посуд з найдавніших часів використовується в Грузії для зберігання вина. Він був визнаний культурною спадщиною країни. У грудні 2013 квеврі був внесений до Списку об'єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. Таке рішення було прийнято на сесії Комітету з охорони культурної спадщини ЮНЕСКО в Баку.
Коментарі