субота, 26 жовтня 2024 01:30

У болоті знайшли доісторичну лопату

У болоті знайшли доісторичну лопату
Відкопали 3500-річну лопату. Фото: Wessex Archaeology

Добре збережену 3500-річну лопату бронзової доби знайшли під час розкопок на острові Пербек в Англії.

Її виявили у рамках проєкту Moors at Arne, пише Heritage Daily.

Ініціатива Moors at Arne спрямована на відновлення втрачених через підвищення рівня моря прибережних водно-болотних угідь. Проєкт охоплює територію площею 150 гектарів.

На цій території вчені знайшли докази великого виробництва солі та кераміки, яке належить до залізного віку та римських часів. Також виявили сліди можливого римського керамічного виробництва неподалік.

Після цього археологи розпочали масштабні польові дослідження, що включали геофізичні обстеження та розкопки в місцях передбачуваних насипів. Нещодавно вони знайшли дуже рідкісну дерев'яну лопату - одне з найстаріших дерев'яних знарядь, знайдених в Англії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли давнє поховання з вишуканими скарбами: фото

Лопата вирізана з цільного шматка дуба. Вона добре збереглася завдяки заболоченому середовищу, де відсутність кисню заважала мікроорганізмам розкладати органічні матеріали.

"Коли лопату почали виявляти, команда зрозуміла, що це надзвичайно особливий артефакт. Зараз ми аналізуємо його в лабораторії та поступово розкриваємо його історію. Він зроблений з дуба, а радіовуглецеве датування показує, що йому приблизно 3500-3400 років, що відносить його до середньої бронзової доби. Подальше дослідження допоможе точніше визначити час створення лопати. Це дуже захоплюючий момент, і ми з нетерпінням чекаємо на нові відкриття", - кажуть дослідники.

У Швеції археологи знайшли два древні мечі вікінгів всередині кам'яної поховальної камери. Зброю ніхто не чіпав протягом 1200 років, тож знахідка може багато розповісти про життя людей, які жили тут у ті часи. Мечі виявили у провінції Вестманланд на великій похоронній ділянці, де розташовані понад 100 поховань. Останні датують періодом між 600 та 1 тис. роками нашої ери.

Зараз ви читаєте новину «У болоті знайшли доісторичну лопату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути