вівторок, 19 серпня 2025 11:52

Що спільного між баклажанами, сливами та ожиною: відповідь дієтологині вас здивує

Що спільного між баклажанами, сливами та  ожиною: відповідь дієтологині вас здивує
Дієтологиня пояснила, чим корисні овочі та фрукти, які мають синій колір та його відтінки Фото: pinterest

Овочі та фрукти, які мають синій колір та наближені до нього відтінки, є надзвичайно корисними.

Для цього є навіть окремий термін - антоціанідіни.

В природі "синій" колір має різні відтінки: від рожевого до густо-фіолетового.

І, як і відтінки, мають свої назви, так і антоцианідіни складаються з різних сполук - цианіни, антоцианіни, проантоцианіди та інші, пояснює дієтолог Оксана Скиталінська.

Навіть в червоних яблуках вони також є. І у рожевих грушах. І навіть у рожевій картоплі.

А тепер подивіться, скільки цих сполук у різних плодах:

Вишня (200г): 350-4500 (в залежності від сорти).

Слива (200г): 150-1150 (так само від сорту).

Баклажан (200г): 7500 (я надаю перевагу фіолетовим, а не білим).

Ожина (100г): 1000-4000.

Чорна смородина (100г): 1300-4000.

Чорниця (100г): 250-5000.

Червоний виноград (200г): 300-7500.

І це лише антоціанідіни. А в ягодах, фруктах, капусті ще містяться інші сполуки, не менш цінні.

Яка користь з антоціанідинів

Вони, ніби невидимі парасольки, захищають наше тіло від шкідливих зовнішніх та внутрішніх ушкоджень, ультрафіолету, і часу.

Підтримують структуру колагена, основного білка організму, стримують його руйнування та мають виражену протизапальну дію, покращують мікроциркуляцію крові, мають високу капілярозміцнюючу активність.

А ще захищають тканину мозку від старіння (нейродегенеративні хвороби, хвороба Альцгеймера), кишчник - від запалень та зменшення кількості корисних мікроорганізмів, клітини - від мутацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Літня ароматна випічка з ягодами та фруктами: три рецепти, які стали хітом літа

Ягоди необхідні в раціоні людей з цукровим діабетом, серцево-судинними, онкологічними та нервовими хворобами.

Тому коли стоїть вибір: білий виноград чи темно-фіолетовий, жовта картопля чи рожева, з десертів - торт чи чорна ожина/чорниця/смородина - ви розумієте, що краще обирати.

Звісно, краще отримати ці корисні сполуки хоча б інколи, а ще краще - регулярно і якомога частіше.

"Поки літо, нехай ваші язики щодня будуть синіми від ягід, а не жирними від випічки з кремом, нехай найзапашнішої, найвишуканішої, і найбільш гламурної", - наголосила Скиталінська.

У серпні найкращий час наповнити раціон корисними сезонними овочами та фруктами, які дозріли під сонцем. Gazeta.ua підготувала добірку найкорисніших овочів та фруктів, які мають обов'язково бути у раціоні кожного, щоб зміцнити організм перед осіннім сезоном. Вони зміцнюють імунітет, покращують травлення й заряджають енергією на цілий день.

Ожина - дієтичний і низькокалорійний продукт, оскільки у сирому вигляді у ній міститься лише 31 ккал. А ось у замороженій підвищений вміст вуглеводів, а її калорійність становить уже 64 ккал на 100 г продукту. У народній медицині свіжі ягоди ожини використовують для зміцнення організму та насичення його вітамінами.

Зараз ви читаєте новину «Що спільного між баклажанами, сливами та ожиною: відповідь дієтологині вас здивує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути