
Видима пліснява на продуктах - лише сигнал, що токсини вже проникли в тканину продуктів, тому зрізання ураженої частини не гарантує видалення всіх токсинів. Це підтверджується рекомендаціями провідних світових організацій, таких як Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) та Міністерство сільського господарства США (USDA), каже генетик Олександр Коляда в Instagram.
"Наш організм має ефективну детоксикаційну систему - печінку, нирки і шлунково-кишковий тракт, які нейтралізують невеликі дози токсинів. Багато мікотоксинів потребують накопичення, щоб проявити серйозний ефект, тож нечасте споживання малої кількості може не викликати помітних проблем. Але це не означає, що це було безпечно"- каже Коляда.
Деякі мікотоксини (наприклад, тріхотецени чи охратоксин A) у великих дозах або при накопиченні проявляють нейротоксичний ефект у тваринних моделях - від змін поведінки до ураження нервової системи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: П'ять продуктів, які не треба мити перед приготуванням
У людей дані про такі ефекти обмежені, але відомо, що високий чи тривалий вплив може викликати загальні симптоми інтоксикації - слабкість, зниження працездатності, головний біль. Це не обов'язково гостре отруєння, але сигнал, що організм стикається з токсинами, і повторне споживання зіпсованих продуктів підвищує ризики.
"Видима пліснява не дорівнює безпечна зона. У більшості фруктів і овочів вона сигналізує про те, що продукт вже небезпечний для вживання", - наголосив генетик.
Загалом, невелике одноразове споживання зазвичай не викликає помітних симптомів, але регулярне або значне може призвести до отруєння, алергічних реакцій чи навіть хронічних уражень.
Навіть якщо ваш холодильник блищить чистотою, деякі речі всередині можуть непомітно псувати інші продукти.
Це не зіпсовані харчі, а цілком звичні "сусіди", які спричиняють прискорене псування овочів, фруктів і молочних виробів. Розповімо, які речі варто прибрати з холодильника, щоб зберегти продукти свіжими надовше.
Коментарі