![Принесуть щастя і спокій: учені назвали користь грибів](https://static.gazeta.ua/img2/cache/preview/851/851458_w_300.jpg?v=0)
Дощове літо тішить українців гарним урожаєм грибів. Усі види їстівних досить корисні, вони містять білок, клітковину, вітаміни групи В і антиоксидант селен. Науковці вважають, що регулярне вживання цьго продукту робить людей здоровішими, спокійнішими та щасливішими.
Селен допомагає підтримувати імунну систему. А печериці містять ще й вітамін D, адже під час вирощування піддаються впливу ультрафіолетових ламп,пише zhyvyaktyvno.
Гриби ще називають рослинним "м'ясом" - вони містять багато білків. Через важку засвоюваність цієї речовини їх слід різати на маленькі шматочки і добре пережовувати. Не варто вживати людям зі "слабким" шлунком.
Також гриби мають цінні амінокислоти -лізин, лейцин, триптофан. У них також є незамінні жири-ліпіди, стерини, фосфатиди, ефірні олії та поліненасичені жирні кислоти, які не можуть синтезуватися в організмі людини. Ці речовини забезпечують нормальний ріст тканин, метаболізм і перешкоджають відкладенню "поганого" холестерину.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти з найбільшою кількістю вітамінів
Вуглеводи у складі грибів нормалізують шлункову мікрофлору та виводять токсини. А ще містять лимонну, винну, щавлеву, фумарову, пантотенову й аскорбінову кислоти й багато ферментів, які допомагають розщеплювати жири.
Мають імунозміцнюючу, антиоксидантну, противірусну, антибактеріальну, антипаразитну та протидіабетну дію.
Калій регулює роботу серця та судин, фосфор покращує метаболізм, а залізо відповідає за рівень гемоглобіну. Деякі сорти використовують у профілактиці раку та хворобі Альцгеймера - вони захищають клітини від пошкодження ДНК.
Фітонукові речовини допомагають запобігти прилипанню клітин до стінок кровоносних судин і утворенню так званих холестеринових бляшок.
В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун опублікувала в Facebook поради про те, як захистити себе від отруйних грибів і що робити, якщо виникла підозра в отруєнні грибами. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих, замінивши їх такими, що вирощують штучно, які підлягають контролю та продаються в торговельний мережі.
Коментарі