
Надмірне вживання штучних підсолоджувачів може суттєво пришвидшувати когнітивне старіння.
У тих, хто регулярно додавав у раціон низькокалорійні замінники цукру, пам'ять і розумові здібності погіршувалися на 62% швидше, що еквівалентно понад півтора року передчасного старіння мозку.
До таких висновків дійшли науковці після проведеного масштабного довготривалого дослідження, яке опублікували в Neurology.
Тривожний зв'язок між штучними підсолоджувачами та погіршенням когнітивних функцій змусив вчених бити на сполох.
Як проводилося дослідження
Це найбільше на сьогодні проспективне дослідження, що вивчає вплив цукрозамінників на мозок. Науковці проаналізували дані 12 772 дорослих учасників Бразильського повздовжнього дослідження здоров'я. Протягом середнього терміну спостереження у 8 років учасники регулярно проходили когнітивні тести.
Дослідники вивчали споживання семи популярних підсолоджувачів: аспартаму, сахарину, ацесульфаму-К, еритрітолу, сорбітолу та ксилітолу. Найвища група споживання вживала в середньому 191 мг підсолоджувачів на день - для аспартаму це приблизно одна бляшанка дієтичної газованої води.
Хто в групі ризику
Результати показали, що негативний вплив був сильнішим у людей віком до 60 років. Крім того, особливо вразливими виявилися пацієнти з діабетом, у яких зв'язок між споживанням цукрозамінників та погіршенням пам'яті був ще більш вираженим.
Дослідження також виявило, що у найбільших прихильників підсолоджувачів на 173% швидше знижувалася вербальна плавність - здатність легко добирати слова, що є важливим показником роботи пам'яті та виконавчої функції мозку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим замінити цукор у напоях та стравах
Автори дослідження закликають переглянути поширену думку, що низькокалорійні підсолоджувачі є абсолютно безпечною заміною цукру, особливо з огляду на їхню повсюдну присутність у продуктах, що продаються як "здоровіші" альтернативи.
Експерти радять обмежити споживання дієтичних напоїв та інших продуктів "без цукру". Для додавання смаку варто обирати натуральні варіанти, такі як фрукти, мед або спеції, та намагатися перейти на більш збалансоване харчування, багате на цільні продукти.
Кожен грам доданого цукру прискорює старіння клітин організму. Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско радять обмежити додавання цукру до 50 грамів на день.
Дослідники пов'язали здорове харчування - особливо середземноморську дієту, яка наголошує на овочах, фруктах, цільному зерні, здорових жирах, горіхах і насінні - з нижчим біологічним віком. При цьому додавання цукру прискорює біологічне старіння, навіть якщо цукор був частиною здорової дієти.
Коментарі