пʼятниця, 07 лютого 2025 10:55

Дві причини, чому варто регулярно їсти чорну квасолю

Дві причини, чому варто регулярно їсти чорну квасолю
Чорна квасоля є недорогим джерелом високоякісного білка та клітковини, а отже досить бюджетною альтернативою м'яса Фото: pinterest

Чорна квасоля - справжній суперфуд, який може стати бюджетною альтернативою м'ясу.

Завдяки високому вмісту білка чорна квасоля чудово насичує та сприяє підтримці м'язової маси, а наявність клітковини покращує травлення. Вона також допомагає стабілізувати рівень цукру в крові та підтримує здоров'я серця.

Розповімо, чим корисна чорна квасоля для здоров'я.

Чорна квасоля надзвичайно багата на клітковину та рослинний білок. Це дві поживні речовини, які допомагають знизити ризик хронічних захворювань і яких бракує багатьом західним дієтам. Їхній білок добре засвоюється, з коефіцієнтом засвоюваності 79%. Насправді чорна квасоля вважається екологічно чистим джерелом білка порівняно з джерелами тваринного походження.

Чорна квасоля корисна для здоров'я серця

Чорна квасоля багата на антиоксиданти - сполуки, що нейтралізують вільні радикали, допомагаючи запобігти окислювальним процесам, які спричиняють хронічні захворювання. Завдяки цьому її антиоксиданти можуть сприяти зниженню ризику серцевих захворювань, діабету 2 типу та деяких видів раку.

Зокрема, чорна квасоля містить значну кількість поліфенолів, особливо антоціанів. Ще однією групою її антиоксидантів є флавоноїди, такі як катехін, кверцетин, мірицетин і кемпферол. Вони мають потенційні протиракові та серцево-судинні властивості. Приготування та зберігання (особливо за високих температур) можуть зменшувати вміст антиоксидантів у квасолі. Щоб мінімізувати втрати, зберігайте її в прохолодному, сухому місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка їжа піднімає настрій: дієтологи надали чіткий список "дофамінових продуктів"

Для профілактики діабету

Антиоксиданти та клітковина чорної квасолі сприяють контролю рівня цукру в крові. Дослідження показали, що антоціанідинів у її складі підвищують чутливість до інсуліну, що, у свою чергу, покращує реакцію клітин на цей гормон. Це може знизити рівень цукру в крові після прийому їжі. Крім того, антоціанідини можуть пригнічувати активність альфа-амілази, мальтази та сахарази - трьох ферментів, що беруть участь у перетравленні вуглеводів, - що додатково сприяє зниженню рівня цукру в крові після їжі.

Чорну квасолю легко додати в раціон

Чорна квасоля є недорогим джерелом високоякісного білка та клітковини, а отже досить бюджетною альтернативою м'яса. Для вживання в раціон варто використовувати свіжо відварену квасолю або ж вже готову консервовану з банки.

Після 50 років організм потребує особливого піклування, щоб залишатися здоровим і активним. Правильно підібраний раціон може стати надійним захисником від вікових захворювань. Він може підтримувати серце та мозок у відмінному стані.

Квасоля відома високим вмістом клітковини. Клітковина допомагає виводити холестерин з організму, а також, як було показано, допомагає знижувати артеріальний тиск і допомагає контролювати вагу, а також знижує ризик колоректального раку.

Зараз ви читаєте новину «Дві причини, чому варто регулярно їсти чорну квасолю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути