Ексклюзиви
понеділок, 23 червня 2025 09:57

Чим небезпечна кавова пліснява і як не отруїтися токсинами

Чим небезпечна кавова пліснява і як не отруїтися токсинами
Пліснява в каві: як розпізнати токсини в улюбленому напої Фото: pinterest

Кавова пліснява може не лише зіпсувати смак напою, а й завдати шкоди здоров'ю.

Вона утворюється у вологому середовищі. Наприклад, на залишках меленої кави, у внутрішніх деталях кавомашини або на неправильно зберіганих зернах.

Запах затхлості, гіркий присмак чи зміна кольору - тривожні сигнали.

Розповімо, як захистити себе від токсичних наслідків.

Токсичні сполуки плісняви не мають запаху та невидимі. Їх можна ідентифікувати лише за допомогою лабораторних досліджень.

Вони відомі як мікотоксини, які виробляються пліснявою (грибками). Можуть потрапити в каву через неправильне зберігання або збір, тому що під час обробки кавові зерна повинні бути сухими, щоб уникнути грибка. Оскільки цвіль росте в теплому та вологому середовищі, легко побачити, скільки кавових зерен сприйнятливі до мікотоксинів на їхньому довгому шляху від ферми до нашої чашки.

Кава містить два основних мікотоксини: афлатоксин В1 і охратоксин А. За даними FDA, кількість токсинів у більшості кави надзвичайно низька (нижче небезпечного рівня). Це піднімає питання про те, чи є мікотоксини в каві проблемою, чи це те, про що більшості любителів кави не варто турбуватися.

Чи є мікотоксини в каві проблемою

Немає дискусій щодо того, чи існують мікотоксини, але суперечки навколо їхнього ризику для здоров'я. Деякі любителі кави вважають, що вплив кавової плісняви ​​не обов'язково є проблемою, оскільки наша печінка може відфільтрувати їх, щоб уникнути накопичення в організмі. Кілька досліджень показали, що навіть більш високі рівні мікотоксинів, наприклад у продуктах розчинної кави, все ще незначні щодо впливу на здоров'я.

Ці дослідження підтверджують ідею про те, що якщо вплив мікотоксинів знаходиться в межах норми, це не обов'язково те, що викликає занепокоєння. З огляду на те, що мікотоксини не є специфічними для кави, багато хто також стверджує, що вони містяться в багатьох повсякденних харчових продуктах, таких як горіхи та зерна (і не становлять ризику). Вам, напевно, доведеться випивати літри кави щодня протягом багатьох років, щоб наблизитися до небезпечного рівня. Вплив мікотоксинів описують як "занепокоєння про ризик сонячних опіків, якщо сидіти біля вікна протягом п'яти хвилин", кажучи, що ризик мінімальний, якщо взагалі є.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який напій варто пити перед кавою

Навпаки, багато хто вважає, що мікотоксини становлять небезпеку для здоров'я людини і їх слід уникати, коли це можливо. Для любителів кави, які споживають кілька чашок на день, вплив мікотоксинів може перевищувати межі, визначені різними дослідженнями. Крім того, люди зі специфічною алергією на цвіль або такими захворюваннями, як синдром активації тучних клітин, можуть бути особливо чутливими до цвілі. Доки подальші дослідження не зануряться в реальні ризики для здоров'я від контакту з кавовою пліснявою, завжди варто проявляти обережність і вибирати каву без мікотоксинів, коли це можливо.

Вибір кави без цвілі

Хто хоче обмежити вплив мікотоксинів, мають на ринку багато варіантів. Багато брендів проходять суворе тестування третьою стороною на кавову цвіль, мікотоксини та інші забруднення.

Якщо ви явно не купуєте каву від бренду без цвілі, є ще інші способи, якими ви можете обмежити свій вплив. Єдине, що слід знати - в каві без кофеїну більше шансів утворення плісняви, оскільки кофеїн природним чином пригнічує ріст цвілі. Проте багато хто стверджує, що кава без кофеїну все ще містить занадто мало мікотоксинів, щоб мати будь-який вплив на здоров'я.

Ще один спосіб обмежити вплив мікотоксинів - купувати високоякісну каву від брендів, які постачають каву спеціального сорту. Вживання кави в цільних зернах також може допомогти вам обмежити контакт з пліснявою, оскільки збільшена площа поверхні попередньо змеленої кави може полегшити розвиток цвілі. Хоча ці зусилля можуть допомогти зменшити вплив, перехід на більш чисту каву все одно є найкращим вибором, якщо ви стурбовані впливом мікотоксинів.

Горіхи можуть стати ідеальною закускою до кави. Вони не лише можуть по-новому розкривати смак напою, а й бути корисними у поєднанні з ним. Вони підтримують серце, мозок і заряджають енергією.

Кофеїн покращує концентрацію, а омега-3 та вітамін E з горіхів - пам'ять та нейрозахист. Разом вони створюють потужний дует для розумової активності. Комбінація кофеїну та корисних жирів з горіхів може активізувати метаболізм і сприяти легшому контролю ваги.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечна кавова пліснява і як не отруїтися токсинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути