Ексклюзиви
четвер, 22 травня 2025 19:45

Яка риба підвищує тиск

Яка риба підвищує тиск
За гіпертонії слід уникати риби, що пройшла сильну сольову обробку Фото: pinterest

Риба вважається корисним продуктом для серця і судин, але не вся вона однаково благотворно впливає на тиск.

Деякі види риби можуть, навпаки, спричиняти його підвищення. Особливо, якщо їх готувати або зберігати неправильно.

Солена, копчена чи жирна риба може стати непомітним ворогом для людей із гіпертонією.

"За гіпертонії слід уникати риби, що пройшла сильну сольову обробку. Особливо це стосується в'яленої та копченої риби, в якій критично високий рівень натрію. Саме сіль затримує рідину в організмі, збільшуючи об'єм крові та провокуючи зростання тиску", - каже фармацевт Аббас Канані.

"Що більше солі ми споживаємо, то більше рідини затримується, а отже - судини відчувають додатковий тиск", - пояснює фахівець.

Чим замінити солону рибу

Дієтолог Шина Бхагірутті радить робити вибір на користь менш оброблених продуктів - свіжої або консервованої риби без солі. Вони забезпечують організму повноцінний білок і жирні кислоти, при цьому не порушують водно-сольовий баланс.

Риба з мінімальним вмістом солі:

свіжа тріска

охолоджений або заморожений лосось (без солі та копчення)

свіжий палтус

хек (свіжий або в заморожуванні)

судак

морський або річковий окунь без обробки

минтай, якщо він не піддавався солінню

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таку їжу обирають довгожителі: які продукти середземноморської дієти позитивно впливають на здоров'я кісток

Щоб уникнути надлишкового натрію, експерти радять перевіряти упаковки: якщо на 100 г продукту припадає понад 1,5 г солі - це вже привід насторожитися. Такий продукт може порушити контроль тиску навіть у здорової людини.

Високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину є найбільшими факторами ризику інсульту та інфаркту. Кількість солі в раціоні особливо важлива в певних станів здоров'я та захворювань. Це відноситься і до інсульту - небезпечного для життя невідкладного стану, що виникає при припиненні кровопостачання частини мозку.

Потрібно уникати продуктів з високим вмістом солі. Оброблені та копчені продукти, такі як салямі, копчена риба, делікатеси та ковбаси, містять дуже багато солі. Сюди ж відносять солоні закуски, такі як чипси та горіхи

Зараз ви читаєте новину «Яка риба підвищує тиск». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути