понеділок, 29 грудня 2014 07:25

Свинину запікають на вишневих прутиках

Автор: ФОТО з сайта www.shefkuhar.com.ua
  Домашню ковбасу перед випіканням у кількох місцях наколюють виделкою
Домашню ковбасу перед випіканням у кількох місцях наколюють виделкою

— За літо можу ні разу свині не заколоти, перед Великоднем пару раз попросять. А перед Різдвом відмовляю. Більше двох за день не розроблю, — каже 48-річний Василь Довгань, колій із села Чортория на Вінниччині.

— Хазяїну заказую великі миски під кишки й холодну воду. Раз принесли виварку на два відра, а кабанюка — 3 центнери. Треба балію й не жаліти води. Що більше, то кишки швидше холонуть. Спарені рвуться й ковбаски не буде. У воді час од часу мішаю.

Холодні кишки ріже на шматки, промиває, вивертає і ще раз миє. Чисті тонкі на ковбасу зсередини скребе тупим боком ножа. Товсті на кров'янку вивертає. Шлунок скребе зсередини, варить і обсмажує із цибулею й перцем. Так само готує тонкі кишки.

— Шлунок начиняю свинячою головою на сальтисон. Рубаю її, вимочую кров, ріжу на дрібні шматки. Сіль, перець, часник давлю і складаю в кендюх. Зашиваю і варю на малому вогні 5–6 годин. Гарячий — у друшляк під груз. Поки схолоне і стече вода — спресується. Ріж і їж, — каже 59-річна Надія Соколова із села Семирічка Вінницької області. — М'ясо й сало тепер ріжуть і в морозилку кидають, а я солила в банки. Сире їли — добріше ковбаси.

На 10 кг м'яса бере кілограм солі. Ріже шматками по 200 г, обкачує і щільно складає в 3-літрову банку. Кожен шар перекладає лавровим листом і перцем горошком. За два дні зливає розсіл і закриває залізною кришкою. Опускає в погріб. Сало обкачує в солі, скільки візьме. Утрамбовує в банки, зливає розсіл і закриває.

— Не люблю цих експериментів — картопля в кров'янці, молоко в ковбасі. Класика є класика. Шматки філе обкачую в солі, перця й коріандру не жалію. Мариную ніч і печу в духовці чи печі. На деко стелю прутики вишні. Не пригорить і набереться аромату. Для ковбаси м'ясо ріжу шматочками, а на чверть мелю сало на м'ясорубку. Розтечеться й буде м'якенька. Сіль, перець, часник чавлю, залишаю ніч постояти й начиняю. Печу кільця теж на патичках. Густенько проколюю голкою, щоб повітря виходило й не полопали. Кров'янку проколюю до випікання й під час. Кишки наливаю наполовину із запареною гречкою, тоді кров не витікає. Кіло круп на ніч заливаю з верхом окропом і накриваю. На них треба 3 літри крові. Десь стільки є в свині. Солю, перчу. Кіло сала ріжу на шматочки, трошки стоплюю й виливаю в начинку. Гречка й кров люблять сало. Не додаси — буде суха й давка.

Серце, нирки, легені й печінку переробляє на паштет. Додає окремо зварені голову й нутрощі, змелені на м'ясорубку. Обсмажену цибулю й моркву теж перемелює, щоб утворили третину до ліверу. Солить, перчить і порціями в пакетах закладає в морозильник. Паштет намащують на хліб, додають у пиріжки й вареники.

— Можна у півлітрові банки, не докладаючи на два пальці. Накрити старими залізними кришками, викласти на деко на рушник. При 200 градусах півтори години стерилізувати. Гарячим закрутити новими кришками. Стоятиме хоч скільки.

— Бабуня нарізала баняк сала й топила його. Шкварки падали на дно. Стоплений смалець лила на ковбаси й буженину. Їх викладала в емальовані відра. Все окремо. Жир покривав їх і застигав. Тоді спускала в погріб. Треба — поліз, відколупав ковбаски. Смалець брали на супи й до каш, — згадує 34-річна Олена Марченко з райцентру Калинівка на Вінниччині.

У льосі залите смальцем печене м'ясо може зберігатися рік. Але за свята з'їдають. До Великодня долежує те, що залишають спеціально.

Зараз ви читаєте новину «Свинину запікають на вишневих прутиках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути