
У столичному ресторані швидкого харчування "Салатейра" відвідувачі часто готують самі. Беруть із лотків нарізані продукти. Найчастіше — листя салату, огірки й помідори, волоські горіхи, чорнослив. Соуси, гірчиця, сіль і перець безкоштовні. Замовлені страви кухарі роблять на кухні за скляною стіною.
— Фаст-фуд буває корисним для здоров'я. Замість того, щоб смажити, ми запікаємо. М'ясо й рибу варимо, зливаємо з них жир, — розповідає бренд-шеф закладу Ірина Добруцька.
Удома радить завжди мати в холодильнику по два-три види овочів і сухофруктів, шматок сиру і хоча б 200 г курятини. Також — приправи.
— З таких складників готуємо італійський салат ночола. Для однієї порції запікаємо 100-грамовий шматок курки. По деку розмазуємо чайну ложку оливкової олії. Кладемо курятину, солимо й перчимо. Запікаємо 15 хвилин за 180 градусів.
Кладе на велику тарілку листя двох видів салату — лоло біондо і айсберг. Ріже і викладає поверх скибки помідора, кілька штук розпареного чорносливу, жменю волоських горіхів.
— Їх дрібно різати не треба. Шматки овочів теж мають бути великі. Поливатимемо соусом із часнику і горіхів. Готуємо його на основі домашнього майонезу.
Вбиває в глибоку миску двоє яєць, додає по 0,5 ч. ложки гірчиці, солі та цукру. Також — два подрібнені горіхи, зубець часнику. Хвилину збиває блендером до однорідності. Потім, збиваючи, вливає тонкою цівкою 3 ч. ложки оливкової олії.
— Якщо дасте більше — не страшно. Майонез вийде густішим. Вичавлюю сік третини лимона. Збиваю ще півхвилини. 70 грамів соусу виливаю на тарілку з салатом. Посипаю столовою ложкою тертого сиру пармезан. Такий салат добре втамовує голод, бо містить і м'ясо, і поживний пікантний соус. Чорнослив пом'якшує смак. За бажання страву можна посолити і поперчити.
Круасан начиняють тунцем
— До салату майже завжди подаємо круасан із тунцем і овочами. Називається така страва паніні туна, — каже Ірина Добруцька. — 15 секунд розігріваємо у мікрохвильовці великий круасан. Ріжемо його уздовж, кладемо всередину начинку.
Спершу виливають 3 ст. ложки часниково-горіхового соусу. Прикладають листям салату лоло біондо і айсберг. На нього — чотири кружальця свіжого огірка, по 40 г сиру фета і консервованого тунця.
— Закриваємо круасан і подаємо на стіл. Риба і сир мають солонуватий смак. Соус надає закусці пікантності.
Коментарі