
67-річна Надія Стригун із Самгородка Смілянського району на Черкащині у вересні квасить і консервує кавуни за рецептами своєї матері.
— На консервацію кавуни мию і ріжу на скибки. Пробую, чи смачні. Як накладеш сякі-такі — будуть погані й у банці. Зелену шкірку зрізую не всю, щоб скибка трималася купи. — Надія Михайлівна накладає кавун у чисті 3-літрові банки. Струшує, а скибки поправляє дерев'яною лопаткою. Додає кілька гвоздик, солі й цукру.
— Так само закручую і помідори. На банку треба дві столові ложки солі, а цукру — три з гіркою, наче "кабанчиком". І три — уксусу, — заливає воду й показує пальцем місце, де банка звужується. — Оце по стільки треба.
Запалює конфорку. На дно алюмінієвої каструлі стелить рушник, ставить банки з кавунами.
— Нічого не парю, все стерилізую. Як закипить, зменшую вогонь. Варю, доки вода підніметься до краю бутля. Тоді витягую, закручую і замотую в покривало. Перші відкриваю на Новий рік як десерт. Люблять і діти, й онуки.
Надія Михайлівна квасить кавуни.
— Кавунчики беру середні, щоб смачні й не перестиглі. Однобокі не годяться. Дно діжки чи каструлі застеляю листям хрону й гілочками м'яти. Кладу ряд помитих цілих кавунів. Тоді знову листям і м'ятою. І так доверху. Потім застеляю чистою тканиною і кладу гніт. Усе заливаю розсолом.
На відро води бере склянку цукру і дві столові ложки солі.
— Якщо любите добре солодкі, то порцію цукру треба подвоїть. За місяць кавуни протягнуться розсолом і можна буде їсти. Після Нового року стають кислуваті. Тоді добре йдуть чоловікам до чарки і свіжини, як заколють свиню.
За цим рецептом квасить і яблука.
— Вибираю цілі, без дірочок. Як потрапить усередину розсіл, потемніє. А як ціле — витягнеш, торкнеш, а воно тільки "пух", аж лопає. І дуже смачне. Яблуками перекладаю і квашену капусту. Дуже ароматна виходить. Колись мати робила в дубовій діжці на 12 відер. На дно насипала відро яблук, зверху — шатковану капусту. Їли їх уже навесні, як садили картоплю.
Коментарі