Ексклюзиви
четвер, 15 вересня 2011 16:50

Найстарішій мумії в Європі 5300 років

19 вересня 1991-го німецькі туристи Гельмут і Еріка Сімони під час мандрівки в Альпах на італійсько-австрійському пограниччі знайшли вмерзле в кригу тіло дивно вдягненої людини. На ній був солом'яний плащ, шкіряні жилет, штани й черевики. Поруч виявили мідну сокиру, крем'яний ніж і сагайдак зі стрілами з кістяними наконечниками.

Викликали поліцейських, а ті вже археологів. Після їхньої експертизи з'ясувалося, що це мумія доісторичного мисливця. Назвали його Еці - на честь найближчої від місця знахідки долини Ецталь. В альпійському льодовику він пролежав 5300 років. Це найстаріша мумія людини, знайдена Європі. Еці загинув насильницькою смертю: у плечі ззаду застряв наконечник стріли. Мав коло 45 років - похилий вік, як на ті часи.

Тіло - зростом приблизно 165 см, вагою 50 кг - у льодовику збереглося дуже добре. У шлунку Еці знайшли висівки, коріння, фрукти та м'ясо сарни й оленя. Востаннє чоловік їв за 8 год. до смерті. На його тілі було 57 татуювань із крапок, ліній і хрестиків. Можливо, Еці був знахарем і шаманом.

"Били його палицями, і по серцю, і по хребту"

67-річний чернігівський князь Михайло Всеволодович прибув до ставки монгольського хана Батия по ярлик на правління своїм уділом. Та спершу місцеві жерці звеліли йому пройти через священний вогонь і поклониться їхнім язичницьким ідолам. За іншою версією, Михайло Всеволодович мав здійснити обряд покори, обов'язковий для всіх високопоставлених відвідувачів великого хана, - проповзти між двома вогнями під натягнутою мотузкою. Інколи настільки низько, що повзти доводилося на животі.

20 вересня 1246 року князь Михайло Всеволодович і його боярин Федір тричі відмовилися так принижуватися. Ханський вирок за непослух - смерть. "Тоді вбивці прийшли і Михайла схопили, розтягли його по землі за руки і за ноги, били його палицями, і по серцю, і по хребту, і кинувши ниць на землю, били його ногами. І це довго робилося, - свідчить літописець. - Один відрізав голову й відкинув її геть. І потім говорить Федору: "Ти поклонися богам нашим, і всю владу свого князя отримаєш". І каже їм Федір: "Княжіння не хочу, а вашим богам не поклонюся, але і я постраждати за Христа мого хочу, як і князь мій". Тоді й Федора почали мучити. Наостанок же чесну його голову відрізали".

Князя потайки поховали вірні йому наближені. Згодом останки перенесли до Чернігова.

 

 

Перший переліт через Альпи завершився смертю пілота

- Я щасливий, бо знайшов ліфт на небо, - сказав у інтерв'ю одній із італійських газет 23-річний перуанський льотчик Хорхе Чавес напередодні першого в історії перельоту через Альпи.

Аероклуб Італії встановив приз $20 тис. - $462 тис. на сучасні гроші - тому, хто зуміє пролетіти над Сімплонським перевалом між швейцарським селом Бріґ та італійським містечком Домодоссола неподалік Мілана. До участі спочатку зголосилися вісім пілотів. Та оглянувши маршрут траси, окутані хмарами гірські вершини, що оточували вкритий снігом перевал, семеро вирішили не ризикувати. Відважився лише Чавес. Новачок у авіації, він за рік поставив п'ять світових рекордів і отримав прізвисько "Ґео" - всесвітній.

- Що би не сталося, але я опинюся на другому боці Альп, - заявив, сідаючи в кабіну свого літака Bleriot XI 23 вересня 1910-го.

Колами набрав висоту й попрямував у бік траси. Уздовж неї йому махали численні глядачі: пілот мав пролетіти над контрольними точками. Було видно, як льотчик бореться з повітряними потоками, намагається обійти снігові хмари, що оточували гори. Нарешті найнебезпечніші ділянки маршруту були позаду, уже було видно кінцевий пункт.

У натовпі в гори вдивлявся голова клубу італійських авіалюбителів із призовим чеком. Чавес вилетів із-за скель і пішов на посадку. Залишалося метрів 20-30 до землі. Та раптовий порив вітру розірвав полотняну обшивку крил літака і той упав пропелером униз. Пілота, який стікав кров'ю, витягнули з-під уламків і доставили до лікарні. Три дні він перебував в агонії. Та ще встиг поговорити з репортером.

- Перш за все я хотів бути на висоті, - його останні слова.

 

 

"Про шкідників по м'ясу та ін.", -

таку постанову ухвалило політбюро ЦК ВКП(б) 20 вересня 1930 року. Автор - Йосип Сталін. Йому впали в око порожні прилавки м'ясних і рибних магазинів у Сочі, де він відпочивав. За справу взялися "органи". З'ясували, що керівник "Союзм'яса" нібито крав яловичину, а замість неї розпоряджався консервувати м'ясо круків і білок. А його заступник "отримував валюту в англійців, щоб довести до голоду населення СРСР". Загалом розстріляли 48 інженерів і працівників боєнь.

"Прикро, що я можу віддати за вітчизну лиш одне життя", -

сказав перед повішенням 22 вересня 1776-го Натан Гейл, капітан армії американського генерала Джорджа Вашингтона. Тривала війна США за незалежність від Великої Британії. Гейл, колишній шкільний учитель, зголосився розвідати про стан британського табору на околиці Нью-Йорка. Нібито шукав роботу гувернера, а тим часом замальовував ворожі укріплення. За цим його помітив і видав двоюрідний брат, лояльний до британців. Шпигунство в ті часи вважали ганебним злочином. Тож ешафот для Натана Гейла побудували із розібраного борделю.

 

 

20 вересня 1620-го під час битви між військами Речі Посполитої та Османської імперії і союзних їй татар під селом Цецора неподалік Ясс - столиці Молдавського князівства - 24-річний Богдан Хмельницький потрапив у полон. Його батька Михайла, який командував кінною сотнею реєстрових козаків, убили. "Змушений був терпіти два роки сурового ув'язнення", - згадував майбутній козацький гетьман свою неволю. Працював на галері помічником османського лоцмана. Опанував тим часом татарську й турецьку мови. Згодом вони йому знадобилися при переговорах із кримським ханом. Хто викупив Хмельницького з полону - мати чи батькові знайомі старшини - достеменно невідомо.

У французькому курортному місті Канни 20 вересня 1946 року розпочався перший кінофестиваль. Він мав стартувати ще 1939-го - на противагу Венеціанському, заполітизованому італійським фашистським режимом Муссоліні. Проте завадила Друга світова війна. Руїни Канн, розбомблених американською авіацією, 1946-го організатори камуфлювали великими афішами. Показ улаштували в єдиному вцілілому казино. Міністр торгівлі Франції, відкриваючи свято, помилився: привітав зал із "початком фестивалю сільського господарства". Бракувало фахівців. Проектором, приміром, керував колишній садівник. Він переплутав котушки фільму "Великий перелом" Фрідріха Ермлера, якому дістався ґран-прі фестивалю.

"Тютюнокуріння - найбільш яскравий приклад відсталості нашого суспільства", - звернувся до курців британський лікар Чарльз Дрісдейл у статті в газеті The Times 25 вересня 1878 року. У ній уперше написав про шкідливість нікотину. Жінок закликав кілька разів подумати перед тим, як заходити в заповнений "токсичним димом" бар чи ресторан

 

Зараз ви читаєте новину «Найстарішій мумії в Європі 5300 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути