понеділок, 28 жовтня 2024 16:10

Зареєструвати ФОП можна через "Дію": як це зробити

Автор: пресслужба Мінцифри
  Реєстрація ФОП через додаток “ДІЯ” в Україні
Реєстрація ФОП через додаток “ДІЯ” в Україні

Щоб вести підприємницьку діяльність в України потрібно обрати організаційно-правову форму. Малий та середній бізнес переважно відкривають ФОП, як найбільш оптимальний варіант. Як повідомляє видання Finteco, реєстрація фізичної особи-підприємця через ЦНАП може зайняти декілька днів, водночас на порталі "Дія" це можна зробити за годину.

Уточнюємо, що заздалегідь потрібно отримати кваліфікований електронний підпис (КЕП), а також ознайомитися з варіантами КВЕД (Класифікація видів економічної діяльності).

Щоб відкрити ФОП онлайн, потрібно на порталі "Дія" заповнити форму, виконавши наступні кроки:

1. Обрати один чи декілька кодів КВЕД.

2. Вибрати систему оподаткування.

3. Визначити територіальні межі, де буде працювати бізнес (окремий регіон чи вся країна).

4. Вказати контактні дані: номер телефону, електронну пошту, адресу вебсайту (необов'язково).

5. Перевірити всі введені дані та підписати заявку.

Статус заявки на реєстрацію ФОП можна відслідкувати в особистому кабінеті в "Дії". Після її погодження можна буде отримати відповідну виписку з ЄДР ( Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань). Необхідний для цього код доступу надійде на електронну пошту заявника.

Закрити ФОП також можна через "Дію"

На порталі "Дія" доступна безоплатна послуга "Автоматичне закриття ФОП". Щоб скористатися нею, потрібно авторизуватися та подати заявку. Щоб її підписати, теж можна використати КЕП.

Після цього дані про припинення підприємницької діяльності буде автоматично внесено до ЄДР та передано до податкової служби за місцезнаходженням реєстрації ФОП.

Водночас для повного закриття ФОП потрібно подати податкову звітність. Підприємцям, які працювали за спрощеною системою оподаткування слід заповнити декларацію платника єдиного податку за місяць, в якому закрили ФОП. Це слід зробити в період до 40 днів після завершення звітного кварталу.

Для закриття ФОП, що працював на загальній системі оподаткування, потрібно буде подати ліквідаційну податкову звітність щодо майнового стану та отриманих доходів протягом 30 днів з моменту закриття бізнесу. Це можна зробити через кабінет платника податків.

Зауважимо, що незалежно від системи оподаткування, фізична особа-підприємець зобов'язана сплатити єдиний соціальний внесок за місяць, у якому припинила свою діяльність.

Зараз ви читаєте новину «Зареєструвати ФОП можна через "Дію": як це зробити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути