
В Україні відзначено активний рух на плодоовочевому ринку регіону. Зокрема, значно подорожчали буряк і морква.
Якщо тиждень тому буряк коштував 8-12 грн/кг, то наприкінці минулого робочого тижня його ціна зросла до 10-20 грн/кг. Морква подорожчала з 13-20 грн до 15-20 грн/кг. Про це пишуть аналітики EastFruit.
Лідером продажів став кавун - його пропозиція та обсяги реалізації продовжують зростати, особливо в Україні. Також набирають популярність виноград і яблука, тоді як торгівля абрикосами поступово втрачає позиції.
Активно продаються слива і нектарин, а білокачанна капуста відновлює свою присутність на ринку. Варто відзначити подвоєння кількості продавців цукрової кукурудзи, а українські фермери нарощують обсяги продажів баклажанів та часнику.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дешевих овочів більше не буде: експерти попереджають про нову реальність
У овочевому сегменті лідирує морква, попри деяке скорочення пропозиції. Зросла кількість оголошень про продаж томатів, солодкого перцю та огірків. Ціни на білокачанну капусту дещо знизилися на фоні зростаючої пропозиції, а броколі та пекінська капуста навпаки подорожчали. Продавці продовжують знижувати ціни на баклажани та цукрову кукурудзу. Незважаючи на збільшення пропозиції, часник в Україні подорожчав.
На фоні зростання цін на коренеплоди ціни на білокачанну капусту навпаки почали знижуватися. Капусту продавали по 17-22 грн/кг.
Що стосується інших овочів, томати подорожчали і коштували вже 35-70 грн/кг. А от огірки та солодкий перець подешевшали - 15-50 грн і 50-120 грн відповідно. Броколі і пекінська капуста також стали дорожчими: 55-65 грн і 25-38 грн/кг. Водночас цвітна капуста подешевшала до 45-55 грн/кг. Баклажани продовжують дешевшати і коштували 30-40 грн/кг.
Часник, навпаки, здорожчав - від 60 до 130 грн/кг, попри збільшення пропозиції на ринку.
Що стосується фруктів та ягід, то більшість позицій подешевшали. Так, лохина подешевшала до 150-230 грн/кг (раніше 190-280 грн), малина - до 130-180 грн, чорна і червона смородина також впали в ціні. Кавуни через збільшення пропозиції подешевшали до 10-17 грн/кг, а груші - до 37-70 грн/кг.
Груша і вишня також подешевшали, а ось ціни на черешню продовжують зростати. Торгівля виноградом та яблуками стає все більш активною, зокрема яблука нового врожаю у Молдові коштують удвічі дорожче, ніж торік.
Щодо ягід та фруктів, ціни на них загалом пішли вниз. Так, лохина подешевшала до 150-230 грн/кг (раніше 190-280 грн), малина - до 130-180 грн, чорна і червона смородина також впали в ціні. Кавуни через збільшення пропозиції подешевшали до 10-17 грн/кг, а груші - до 37-70 грн/кг.
Ціни на черешню дещо зросли - з 180-220 до 180-260 грн/кг.
Крім овочів та фруктів, з початку року в Україні суттєво зросли ціни на свинину. Якщо минулого року м'ясо коштувало в середньому менш як 200 грн/кг, то зараз ціни тримаються на рівні не нижче 250 грн.
Аналітики пояснюють, що у 2024 році свинина була дешевша через вищу пропозицію, але війна, економічні та епізоотичні фактори призвели до скорочення поголів'я свиней. Це вплинуло на зростання цін у поточному році.
Період доступних цін на овочі та фрукти в Україні добігає кінця.
Такий прогноз оприлюднили експерти, за словами яких, подальше подорожчання плодовоовочевої продукції - майже неминуче, а доступні продукти дедалі частіше будуть винятком, а не нормою.
Ціни на ринку, як і раніше, залежать від балансу попиту та пропозиції. Однак навіть високі розцінки не гарантують прибутковості для аграріїв: через зниження купівельної спроможності населення попит стрімко падає.
Коментарі