
Бізнесмени намагаються будь-що заробити під час кризи. Перукарі економлять на косметиці, взуттєві майстерні – на матеріалах для ремонту, ковбасний завод замінює елітні ковбаси на дешеві сосиски.
"Запустив лінію дешевих, але смачних сосисок. Їх супермаркети розмітають, - розповідає Юрій Васильович, який працює на ковбасному заводі. – Виробництво кількох елітних сортів ковбас скоротили, бо продажі впали. Набрали новий штат торгових представників, розширюємо географію продажів. Мотивуємо торгових представників і супервайзерів преміями".
Киянин Роман Ломоносов має кав'ярню на колесах. Щоб не втратити покупців, завів абонементи.
"Влітку перейшли з німецької кави на трохи дешевшу італійську, - говорить Роман. - Довго дегустував, аби не впала якість напоїв. У липні в нас з'явилися абонементи. Тепер кожна 7 чашка кави у нас безкоштовна".
Ігор Ломоносов, брат Романа, має свою піцерію.
"В Ігора у кризу продажі дуже просіли, - каже Роман. – Щоб повернути своїх клієнтів і знайти нових, запустив новий сайт, найняв двох менеджерів, які пишуть про його піцу в соцмережах. Щотижня роблять акції серед користувачів. Щоб взяти участь у розіграші 10 піц на тиждень треба "лайкати" новини піцерії і ділитися ними з друзями".
Юлія Сатдарова з подругою відкрила салон краси у Луцьку.
"Коли все подорожчало, ми пробували перейти на дешевшу косметику, - розповідає Юлія. - Але дешеві фарби палять волосся. Вернулися до тієї, яку закупляли раніше. Але беремо оптом великі партії. Домовилися ще з трьома салонами. Потім ділимо косметику між собою, щоб було дешевше".
Киянин Євген Філоненко не підвищує ціни на ремонт взуття, щоб не втратити клієнтів.
"У мене найдешевший ремонт взуття у місті, - каже Євген. - Шкіра і матеріали для ремонту за рік дорожчали тричі. Я ціни підняв на 5-10 гривень, бо шкіру і матеріали для ремонту закупив оптом ще до подорожчання. З холодами люди ломанулися латати зимове взуття. Вже другий тиждень сиджу без вихідних. Криза нам на руку. Те взуття, що раніше викидали і міняли на нове, тепер клеять, підшивають і носять далі".
Коментарі